Maia Sandu la Kiev: „Anexarea ilegală a Crimeei este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional”

Maia Sandu
Maia Sandu (Epoch Times România)

Preşedintele Moldovei, Maia Sandu, a susţinut la Kiev, luni, la inaugurarea Platformei Crimeea un discurs dur la adresa Moscovei, afirmând curajos că „Crimeea este parte a Ucrainei, iar anexarea sa ilegală este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional”.

„Sunt aici pentru a reafirma sprijinul neclintit al Republicii Moldova pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale internaţional recunoscute”, a afirmat Sandu. Ea a adăugat că „ordinea este în pericol” în regiune din cauza Rusiei.

„Stimate domnule Preşedinte Zelenski, distinşi oaspeţi, doamnelor şi domnilor,

Vă mulţumesc pentru invitaţia de a vorbi la acest eveniment important – inaugurarea Platformei Crimeea. Sunt aici pentru a reafirma sprijinul neclintit al Republicii Moldova pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale internaţional recunoscute. Crimeea este parte a Ucrainei, iar anexarea sa ilegală este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional. Moldova a fost şi va continua să fie partenerul dumneavoastră de încredere. Susţinem Rezoluţia 68/262 Integritatea teritorială a Ucrainei a Adunării Generale a Naţiunilor Unite, precum şi rezoluţiile sale ulterioare.

Republica Moldova este un stat devotat păcii şi soluţiilor paşnice, diplomatice. Ca ţară, am depins întotdeauna de ordinea regională de securitate bazată pe reguli. De ceva timp, această ordine este în pericol. Subminarea regulilor înscrise în Carta ONU, Declaraţia universală a drepturilor omului, Actul final de la Helsinki, Carta de la Paris pentru o nouă Europa şi alte documente fundamentale ale dreptului internaţional este o ameninţare la adresa securităţii tuturor. Ordinea internaţională bazată pe reguli, nu utilizarea brută a forţei, este singura bază pe care poate fi construită o regiune paşnică şi prosperă, în interesul tuturor.

A privi înapoi prin veacuri spre un trecut îndepărtat nu este o lumină călăuzitoare potrivită pentru viitor. Viitorul nu este constrângere. Nu este despre forţarea mâinilor. Viitorul înseamnă cooperare, respectarea drepturilor omului şi dezvoltarea economică a tuturor. Acestea sunt principiile în care ţara mea crede cu fermitate. În acelaşi fel, într-o regiune plină de nesiguranţă şi instabilitate în care normele de comportament cad ca domino-urile, statele trebuie să urmeze un set de reguli fundamentale care ghidează relaţiile dintre ele şi susţin o ordine regională. Pentru Republica Moldova, este mai important ca niciodată să reafirmăm principiile dreptului internaţional, ale ordinii, justiţiei şi soluţionării paşnice a litigiilor.

Nu putem permite ca nemulţumirile istorice, politicile revizioniste, utilizarea nedisimulată a forţei şi nesocotirea drepturilor omului să devină noua normalitate. Cu toţii trebuie să revenim la soluţionarea paşnică şi politică a litigiilor. Trebuie să combatem împreună ameninţările la adresa securităţii regionale. Cu toţii trebuie să trasăm o cale diferită – una constructivă şi durabilă.

Vă mulţumesc încă o dată pentru invitaţia de a vorbi la deschiderea Platformei Crimeea, faţă de care Republica Moldova are un angajament ferm”.

Igor Dodon şi partidul său socialist, cunoscut pentru loialitatea faţă de Moscova, au atacat vehement decizia Maiei Sandu de a participa la summitul „Platforma Crimeea”, organizat de Ucraina, spunând că intenţia organizatorilor acestui eveniment este de a izola Rusia şi a crea o alianţă anti-rusă în regiune.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat că "Rusia califică participarea oricăror ţări la Platforma Crimeea drept un pas neprietenos şi o sfidare directă a integrităţii sale teritoriale”, se arată într-un comunicat al socialiştilor.

„Seful statului subminează procesul de restabilire a încrederii dintre Rusia şi Moldova şi supune riscului toate înţelegerile la care s-a ajuns în timpul vizitei la Chişinău a şefului-adjunct al Administraţiei preşedintelui rus, Dmitri Kozak.

Decizia iresponsabilă a Maiei Sandu de a participa la Platforma Crimeea poate afecta cetăţenii Republicii Moldova – producătorii agricoli care exportă produsele noastre pe piaţa rusă, migranţii moldoveni care muncesc în Rusia, fiecare familie care consumă gaze naturale ruseşti. Acest pas va avea un efect negativ asupra procesului de soluţionare transnistreană, lucru ce poate provoca o agravare a situaţiei în zona de conflict”, mai acuză partidul lui Dodon.