Igor Dodon: Legea opoziţiei trebuie publicată cât mai curând

Legea opoziţiei trebuie să fie aprobată cât de curând posibil. În acest sens, Partidul Socialiştilor a lansat un apel către conducerea opoziţiei parlamentare şi a celei extraparlamentare să participe la elaborarea unui proiect de lege privind opoziţia, care ar trebui să includă drepturile şi obligaţiile opoziţiei parlamentare, dar să stabilească şi poziţia majorităţii parlamentare faţă de formaţiunile din opoziţie.

„Socialiştii vin cu un mesaj către toţi liderii opoziţiei, parlamentare şi extraparlamentare. Noi trebuie să ne consolidăm puterile şi să creăm un cadru legal eficient în care opoziţia să poată activa. Eu personal, am avut deja circa 7 întrevederi cu liderii partidelor din opoziţie, încă nu am ajuns la etapa discuţiei cu PCRM. Cu regret, comuniştii au ales să fie o opoziţie extraparlamentară şi nu doresc să revină în Parlament”, a punctat Igor Dodon liderul PSRM.

Totodată, Igor Dodon a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că socialiştii au elaborat deja un proiect ce prevede includerea a cel puţin o dată pe lună pe agenda şedinţelor de Parlament a tuturor proiectelor elaborate şi propuse de opoziţie, explicând că „trebuie să fie măcar o zi în lună când toate proiectele opoziţiei să fie incluse pe ordinea de zi. Acestea trebuie să fie examinate, să fie expuse toate argumentele, atât pro cât şi contra. Totodată, câteva dintre instituţiile de control precum Comisia Electoral Centrală, Curtea de Conturi şi altele să fie în mâna opoziţiei”.

În plus, socialiştii propun transmiterea către opoziţie a structurilor de control parlamentar.

Iar după elaborarea proiectului de lege privind opoziţia, acesta urmează a fi propus preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, care să-l prezinte în Parlament. Liderul socialiştilor a precizat că la o atare înţelegere s-a convenit în cadrul întrevederii cu Nicolae Timofti, înainte ca acesta să fie ales în funcţia de şef al statului.

Noi am elaborat un draft al proiectului de lege, au fost incluse câteva prevederi de bază. Partidele din opoziţie vor pregăti proiectul de lege şi după elaborare îl vor prezenta preşedintelui Nicolae Timofti pentru ca acesta să vină cu această iniţiativă în Parlament.

„Noi am elaborat un draft al proiectului de lege, au fost incluse câteva prevederi de bază. Partidele din opoziţie vor pregăti proiectul de lege şi după elaborare îl vor prezenta preşedintelui Nicolae Timofti pentru ca acesta să vină cu această iniţiativă în Parlament. Salutăm iniţiativa dlui Timofti de a susţine legea opoziţiei”, a mai precizat Dodon.

În acelaşi timp, liderul socialiştilor consideră că această lege este binevenită pentru toţi. „Nu toată viaţa eşti la guvernare. Acest proiect nu este pentru socialişti sau pentru comunişti, este pentru toate partidele din Republica Moldova care vor putea beneficia de drepturi”, a conchis Dodon manifestându-şi speranţa ca proiectul de lege în cauză va fi susţinut de către partidele din AIE.

Potrivit agenţiei ARENA, deputatul comunist Artur Reşetnicov a declarat că PCRM nu va participa la elaborarea acestui proiect de lege, întrucât Igor Dodon nu reprezintă opoziţia parlamentară în adevăratul sens al cuvântului. Potrivit lui Reşetnicov, Igor Dodon a devenit un ”complice” al Alianţei pentru Integrarea Europeană, votând candidatura la preşedinţie a Alianţei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe