În cartierul gheişelor din Kyoto este interzis fotografiatul. Iată motivele

Cartierul Gion                   din Kyoto, Japonia
Cartierul Gion din Kyoto, Japonia (screenshot tramite foto japantoday.com)

După Notting Hill este rândul cartierului gheişelor din Kyoto, numit Gion, să interzică fotografiatul. Turismul în Japonia este în creştere exponenţială, iar locuitorii, în special în oraşele mai mici, sunt nevoiţi să se confrunte zilnic cu turiştii care acordă puţină atenţie stilului lor de viaţă.

Un exemplu concret în acest sens sunt străzile înguste din Gion, din Higashiyama Sud, invadate zilnic de mii de turişti, în special străini, care, înarmaţi cu câte un aparat de fotografiat sau un smartphone, doresc să fotografieze tot ce văd, fotografiindu-se în faţa caselor şi invadând viaţa privată a localinicilor.

Printre casele din lemn şi saloanele tradiţionale de ceai din Gion este inevitabil să se observe gheişe şi maiko în haine tradiţionale. Nu modele, ci femei care locuiesc în cartier şi nu doresc să fie deranjate sau fotografiate. De aceea, începând cu 25 octombrie este interzisă fotografiatul pe străzile private din Gion, precum şi în faţa caselor de lemn. Şi oricine va fi surprins încălcând legea, va fi amendat cu 10.000 de yeni, aproximativ 83 de euro. Va fi utilizată, de asemenea, supravegherea video, pentru a monitoriza situaţia şi a depista orice infractor.

Asociaţia locuitorilor şi proprietarilor de magazine din cartierul Gion au afirmat că tot mai mulţi turişti intrau în proprietăţi private fără permisiunea de a face fotografii şi selfie-uri. Şi au existat persoane atât de insistente încât alergau după gheişe şi le trăgeau de kimono pentru a se fotografia cu ele.

Interdicţia este menită să „păstreze atmosfera tradiţională din Gion”. Şi, evident, liniştea locuitorilor din această parte a lumii.

Mai multe informaţii: Kyoto’s popular tourist spot Gion to forbid photos on private roads; Photo ban in some Kyoto alleys

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură