În Statele Unite, violarea unui site este mult mai gravă decât violarea unei fete

Utilizator de internet, în timpul unei conferinţe de hacking în Berlin.
Utilizator de internet, în timpul unei conferinţe de hacking în Berlin. (Sean Gallup / Getty Images)

Un hacker a identificat doi violatori ai unei fete, intrând pe un website pentru a culege informaţii despre ei. Acum se confruntă cu până la 10 ani de închisoare, mai mult de 10 ori decât pedepsele impuse violatorilor.

Acest lucru este ceea ce se poate deduce din povestea lui Deric Lostutter, 27 de ani, consultant de securitate informatică. Cu ceva timp în urmă Deric i-a identificat pe cei responsabili pentru violarea unei fete de cincisprezece ani. Făptaşii au publicat ulterior pozele şi le-au comentat, relatează marţi ziarul Repubblica.

Autorii violului erau doi sportivi din Steubenville High School. Atunci când Deric a primit de la o prietenă blogger, care s-a ocupat de acest caz, fotografiile şi tweet-urile jucătorilor, el "s-a simţit aproape de victimă" şi le-a dat publicităţii, ajutând la a face din această crimă un caz naţional.

Cu toate acestea, Deric nu s-a oprit aici: tânărul face parte din grupul Anonymous, care este cunoscut sub porecla de KYAnonymous şi, în ciuda faptului că a declarat întotdeauna că nu s-a implicat personal, a fost complicele unor „colegi” în iniţiativa care a vizat pătrunderea pe site-ul echipei de fotbal în care activează cei doi violatori, pentru a le obţine datele cu caracter personal.

Apoi Deric a încercat să-i „oblige”, prin intermediul unui video postat pe youtube, pe cei doi să-i ceară scuze fetei şi să recunoască ceea ce au făcut.

Autorii violului au fost arestaţi şi apoi condamnaţi respectiv la unu şi la doi ani de închisoare. Dar această acţiune a grupului KYAnonymous, a condus la recunoaşterea lui Lostutter Deric ca fiind parte din grup.

De aici au început problemele pentru el. De fapt, mărturisirea că a participat, la un anumit nivel, la demascarea vinovaţilor a determinat intervenţia FBI-ului.

"Erau o duzină. Agenţii FBI-ului au sărit pe mine, după ce au coborât dintr-un camion îmbrăcaţi cu echipament special şi cu puşti de asalt M-16 îndreptate direct spre capul meu", a povestit Lostutter căruia i-au fost confiscate toate echipamentele electronice.

Acum, tânărul consultant riscă până la 10 ani de închisoare. Acuzaţia de criminalitate cibernetică în America este considerată un delict federal care este pedepsită foarte sever, chiar mai sever ca violarea unei tinere fete.