În timpul foametei de anul trecut, nord-coreeni au recurs la canibalism

Lucrătorii de la o fermă din apropierea portului Nampo în provincia Phyongan în aprilie 2011.
Lucrătorii de la o fermă din apropierea portului Nampo în provincia Phyongan în aprilie 2011. (AFP / Getty Images)

Recentele probleme alimentare din Coreea de Nord au devenit atât de cumplite încât rapoartele din această săptămână sugerează că oamenii recurg la canibalism, prezentând cazul unui bărbat care şi-a ucis proprii copii pentru a-i mânca.

Ţara comunistă izolată a executat un tată nord-coreean prin împuşcare, după ce şi-a ucis cei doi copii pentru a-i mânca în cursul "foametei ascunse" de anul trecut, care se poate să se fi soldat cu peste 10.000 de victime, a raportat The Sunday Times. Un alt bărbat a dezgropat cadavrul nepotului său şi l-a mâncat după ce l-a fiert, pentru că ar fi "înnebunit de foame", a spus Times citând un reporter de la Asia Press.

Rapoartele susţin că cele mai multe persoane care au fost ucise în foamete proveneau din provinciile Hwanghae de Nord şi de Sud.

"În satul meu, în luna mai, un om care şi-a ucis cei doi copii şi a încercat să-i mănânce a fost executat de un pluton de execuţie", a relatat un informator pentru Asia Press, care a declarat că colaborează cu jurnalişti din Coreea de Nord, potrivit The Independent.

"În timp ce soţia lui era plecată cu treburi, el şi-a ucis fiica cea mare şi, pentru că fiul său a văzut ce a făcut, l-a ucis şi pe fiul său. Când soţia a venit acasă, el i-a oferit mâncare zicând: "Avem carne, a adăugat el, vorbind despre primul tată care a fost ucis prin împuşcare.

"Dar soţia lui suspicioasă a anunţat Ministerul Securităţii Publice, care a descoperit părţi din corpurile copiilor lor sub streşini", a spus informatorul.

Corespondentul Asia Press Jiro Ishimaru a declarat că "foarte şocante au fost numeroasele mărturii pe care le-am primit cu privire la canibalism", potrivit ziarului. Alţi informatori au detaliat arestarea altor doi bărbaţi despre care se crede că ar fi canibali.

Anul trecut, agenţia de ştiri din Coreea de Sud, Yonhap News, a raportat că trei nord-coreenii au fost executaţi în ultimii ani sub acuzaţia de canibalism, menţionând că aceste zvonuri datează din perioada stalinistă.

The Times a prezentat presupusele cazuri de canibalism alături de un banchet opulent organizat de tânărul conducător Kim Jong Un, subliniind discrepanţa dintre elita conducătoare din Coreea de Nord şi popor. The New York Times a raportat că la sfârşitul lunii decembrie a avut loc un banchet imens pentru oamenii de ştiinţă care au lansat cu succes un satelit în spaţiu cu ajutorul unei rachete.

La începutul acestei luni, Kim a dat câte un kilogram de bomboane fiecărui copil, pentru a marca ziua lui de naştere, a raportat AFP, care a citat postul oficial North Korean Central Broadcasting Station.

Coreea de Nord a fost lovită de o foamete masivă la mijlocul anilor 1990, decedând peste 3,5 milioane persoane, dintr-o populaţie de 22 milioane de locuitori. Columbia University susţine că "circa un milion de nord-coreeni au murit în timpul celei mai grave foamete din secolul XX."

Foametea a fost declanşată după ce Phenianul a încetat să mai primească ajutor şi a încheiat comerţul cu Uniunea Sovietică, care s-a prăbuşit în 1991. Ca rezultat, Coreea de Nord nu a putut rezolva problema lipsei de alimente.