În racheta nord-coreeană au fost găsite piese produse în China, susţine un raport

Rămăşiţele unei rachete nord coreene înfăţişate în Pyeongtaek, Coreea de Sud
Rămăşiţele unei rachete nord coreene înfăţişate în Pyeongtaek, Coreea de Sud (Yeong-Wook / DongA Daily / Getty Images)

Un oficial militar sud-coreean a declarat că unele dintre piesele utilizate la lansarea cu succes a rachetei nord-coreene, luna trecută, par să fi fost făcute în China.

O rezoluţie a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite prevede că ţările membre nu pot exporta piese de rachete către regimul comunist izolat din Coreea de Nord.

Armata din Coreea de Sud a analizat resturile de la lansarea rachetei - care includ şi un rezervor de combustibil - ce au căzut în Marea Galbenă, a declarat o sursă pentru radiodifuzorul japonez NHK. Oficialul nu a specificat care piesă provenea din China, dar a spus că pe piesă scria în limba chineză.

Oficialul a notat că anumite părţi par să fi provenit din alte patru ţări, dar nu a oferit detalii. Agenţia de ştiri Yonhap din Coreea de Sud a relatat că "unele ţări europene" au produs alte componente.

Dar se pare că componentele nu încalcă Regimul de control al tehnologiilor pentru rachete, care a fost adoptat în 1987 de 34 de naţiuni, pentru a preveni proliferarea rachetelor şi a tehnologiei pentru drone, deoarece acestea sunt părţi neesenţiale, a raportat agenţia.

După examinarea resturilor, Ministerul Apărării din Coreea de Sud consideră că Nordul a înregistrat un oarecare avans în domeniul tehnologiilor de rachete, a raportat Yonhap. Acesta a pus raza de acţiune a rachetelor la aproximativ 8.000 de km - pe picior de egalitate cu multe alte rachete balistice intercontinentale.

"Cele mai multe dintre componentele de bază utilizate în racheta cu rază lungă de acţiune au fost fabricate chiar de Coreea de Nord", a afirmat un oficial de nivel înalt de la Agenţia de Informaţii a Ministerului Apărării pentru Yonhap.

Această dezvăluire a fost făcută tocmai când Consiliul de Securitate al ONU are programată aprobarea unei alte rezoluţii, care prevede sancţiuni mai dure împotriva Coreei de Nord după lansarea rachetei, a raportat Yonhap, citând o sursă familiară cu dezbaterea.

Phenianul a insistat că lansarea rachetei a fost pentru scopuri paşnice, nu militare, şi că avea drept obiectiv trimiterea unui satelit în spaţiu cosmic. Satelitul de observare al Pământului, care a intrat pe orbită, pare să nu fie funcţional, în conformitate cu astronomii.

Cu toate acestea, oficialii sud-coreeni au declarat la sfârşitul lunii decembrie pentru The New York Times că au găsit dovezi ce sugerează că lansarea Coreei de Nord nu avea intenţii paşnice. Ei au afirmat că racheta ar putea viza coasta de vest a Statelor Unite şi ar putea transporta un focos cu o greutate între 500-550 kg.

"Ei au dezvoltat în mod eficient o rachetă în trei etape cu rază lungă de acţiune, cu ajutorul tehnologiei de rachete Rodong şi Scud," a declarat luna trecută un înalt oficial militar din serviciul de informaţii al Coreei de Sud pentru ziar. Oficialul a declarat că Phenianul a utilizat acid azotic de culoare roşie pe post de oxidant – acelaşi produs folosit în vechile rachete Scud construite în Uniunea Sovietică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe