În Ucraina există un risc foarte mare ca liniile frontului să se prăbuşească [Analiză]

Soldaţi ucraineni
Soldaţi ucraineni (Getty Images)
D.B.
04.04.2024

Ultimele declaraţii ale antreprenorului rebel Elon Musk cu privire la războiul din Ucraina au pus lumea pe jar. Elon Musk a avertizat că, deşi Moscova nu are "nicio şansă" să cucerească întreaga Ucraină, "cu cât războiul durează mai mult, cu atât mai mult teritoriu va câştiga Rusia până când va ajunge la Nipru, care este greu de depăşit".

"Cu toate acestea, dacă războiul durează suficient de mult, va cădea şi Odesa", a avertizat el.

Cu un istoric de îndemnuri adresate Ucrainei de a accepta concesii teritoriale - şi cu opoziţia sa faţă de pachetul de ajutor militar al SUA în valoare de 60 de miliarde de dolari, blocat la Capitoliu pe fondul unor dispute partizane - Musk nu este comentatorul favorit al Ucrainei. Iar comentariile sale au primit reacţii previzibile.

Dar prognoza antreprenorului miliardar nu este de fapt atât de diferită de avertismentele cumplite pe care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a făcut în ultimele zile. Potrivit lui Zelenski, dacă nu se aprobă în curând pachetul de mai multe miliarde de dolari, blocat, forţele sale vor trebui să "dea înapoi, să se retragă, pas cu pas, cu paşi mici". El a avertizat, de asemenea, că unele oraşe mari ar putea fi în pericol să cadă în mâinile ruşilor.

În mod evident, avertismentele lui Zelenski fac parte dintr-un efort diplomatic amplu pentru a elibera ajutorul militar de care forţele sale au atât de multă nevoie şi de care duc lipsă de luni de zile - totul, de la obuze de artilerie de 155 de milimetri până la sisteme de apărare aeriană Patriot şi drone. Dar tristul adevăr este că, şi în cazul în care pachetul este aprobat de Congresul american, o reaprovizionare masivă ar putea să nu fie suficientă pentru a preveni o răsturnare majoră pe câmpul de luptă.

Iar un astfel de eşec, mai ales în mijlocul campaniilor electorale din America şi Europa, ar putea foarte bine să reactiveze presiunea occidentală pentru negocieri care ar favoriza în mod evident Rusia, lăsând Kremlinul liber să relanseze conflictul într-un moment viitor la alegerea sa.

În esenţă, totul depinde acum de locul în care Rusia va decide să îşi direcţioneze forţele într-o ofensivă care se aşteaptă să fie lansată în această vară. În cadrul unei lovituri preofensive - care se întinde de la Harkiv şi Sumî, în nord, până la Odesa, în sud - atacurile cu rachete şi drone ale Rusiei au crescut pe scară largă în ultimele săptămâni, vizând infrastructura şi făcând dificilă estimarea locului în care îşi va organiza marea ofensivă.

Şi, potrivit unor ofiţeri militari ucraineni de rang înalt care au servit sub comanda generalului Valeri Zalujnîi - comandantul-şef al forţelor armate ucrainene până când a fost înlocuit în februarie - tabloul militar este sumbru.

Ofiţerii au declarat că există un risc mare ca liniile frontului să se prăbuşească acolo unde generalii ruşi decid să-şi concentreze ofensiva. În plus, datorită unei ponderi mult mai mari în număr şi a bombelor aeriene ghidate care au zdrobit poziţiile ucrainene de câteva săptămâni, Rusia va putea probabil să "pătrundă în linia frontului şi să o prăbuşească în unele părţi", au menţionat ei.

Aceştia au vorbit sub rezerva anonimatului.

"Nu există nimic care să poată ajuta Ucraina acum, deoarece nu există tehnologii serioase capabile să compenseze Ucraina pentru marea masă de trupe pe care Rusia probabil că o va arunca asupra noastră. Noi nu avem aceste tehnologii, iar Occidentul nu le are nici el în număr suficient", a declarat una dintre sursele militare de rang înalt.

Potrivit acestuia, doar curajul şi rezistenţa ucrainenilor, precum şi erorile comandanţilor ruşi sunt cele care ar putea modifica acum dinamica sumbră. Greşeli precum cea de sâmbătă, când Rusia a lansat unul dintre cele mai mari atacuri cu tancuri asupra poziţiilor ucrainene de la începutul invaziei sale la scară largă, doar pentru ca această coloană să fie zdrobită de Brigada 25 ucraineană, care a eliminat peste 10 tancuri şi opt vehicule de luptă de infanterie - o treime din efectivele coloanei.

Cu toate acestea, ofiţerii ucraineni de rang înalt au reamintit că a te baza pe erorile ruseşti nu este o strategie şi s-au arătat mâhniţi în legătură cu paşii greşiţi despre care spun că au împiedicat rezistenţa Ucrainei încă de la început - paşi greşiţi făcuţi atât de Occident, cât şi de Ucraina. Aceştia au fost, de asemenea, critici cu privire la tergiversarea occidentală, spunând că proviziile şi sistemele de armament au venit prea târziu şi în număr insuficient pentru a face diferenţa pe care ar fi putut-o face altfel.

"Zalujnîi obişnuia să îl numească 'Războiul unei singure şanse'. Prin asta, el se referea la faptul că sistemele de armament devin foarte repede redundante pentru că sunt contracarate rapid de ruşi. De exemplu, am folosit cu succes rachetele de croazieră Storm Shadow şi SCALP [furnizate de Marea Britanie şi Franţa] - dar doar pentru o perioadă scurtă. Ruşii studiază mereu. Ei nu ne dau o a doua şansă. Şi au succes în acest sens", a spus unul dintre ofiţeri.

"Nu credeţi în exagerările despre faptul că ei doar aruncă trupele în maşina de tocat carne pentru a fi măcelărite. Ei fac şi asta, desigur - maximizând şi mai mult impactul numărului lor superior - dar, de asemenea, învaţă şi se perfecţionează", a adăugat el.

Ofiţerii au spus că rachetele antitanc lansate de pe umăr furnizate de Marea Britanie şi SUA în primele săptămâni ale invaziei au venit la timp, ajutându-i să salveze Kievul - la fel şi HIMARS, sistemele de rachete uşoare cu lansare multiplă, care au fost folosite cu mare efect, permiţându-le să împingă Rusia afară din Herson în noiembrie 2022.

"Dar, de multe ori, pur şi simplu nu primim sistemele de armament în momentul în care avem nevoie de ele - ele vin atunci când nu mai sunt relevante", a declarat un alt ofiţer superior, citând ca exemplu avioanele de luptă F-16.

Peste 10 avioane F-16 ar trebui să fie operaţionale în această vară, după ce se va încheia pregătirea de bază a piloţilor.

"Fiecare armă are propriul moment potrivit. F-16 erau necesare în 2023; nu vor fi potrivite pentru 2024", a spus el.

Şi asta pentru că, potrivit acestui ofiţer, Rusia este pregătită să le contracareze.

"În ultimele luni, am început să observăm rachete trase de ruşi din Djankoi, în nordul Crimeei, dar fără focoase explozive. Nu înţelegeam ce făceau, apoi ne-am dat seama: Sunt rachete de localizare a distanţei", a spus el.

Ofiţerul a explicat că Rusia a calculat unde este cel mai bine să îşi desfăşoare sistemele de rachete şi radare S-400 pentru a maximiza zona pe care o pot acoperi pentru a ţinti avioanele F-16, ţinându-le departe de liniile de front şi de centrele logistice ale Rusiei.

Ofiţerii au mai spus că acum au nevoie de arme tradiţionale mai elementare, precum şi de drone.

"Avem nevoie de obuziere şi obuze, sute de mii de obuze şi rachete. Le-am spus tot timpul partenerilor occidentali că avem experienţa de luptă, înţelegem câmpul de luptă în acest război. [Ei] au resursele şi trebuie să ne ofere ceea ce avem nevoie", a declarat unul dintre ei pentru POLITICO, estimând că Ucraina are nevoie de 4 milioane de obuze şi 2 milioane de drone.

Europa, la rândul său, încearcă să ajute Ucraina să compenseze dezavantajul colosal în materie de obuze de artilerie. Iar în acest sens, o propunere de achiziţie în cantităţi mari de muniţie de artilerie, condusă de Cehia, ar putea aduce totalul muniţiei de artilerie a Ucrainei, atât din interiorul, cât şi din afara UE, la aproximativ 1,5 milioane de cartuşe, la un cost de 3,3 miliarde de dolari - dar care este încă insuficient pentru ceea ce are nevoie.

Ofiţerii au subliniat că au nevoie şi de mult mai mulţi oameni. În prezent, ţara nu are suficienţi oameni în prima linie, iar acest lucru agravează problema sprijinului occidental insuficient.

Cu toate acestea, Ucraina nu a apăsat încă pe buton cu privire la recrutare înainte de impulsul aşteptat din partea Rusiei, deoarece autorităţile sunt îngrijorate de repercusiunile politice pe care le-ar putea aduce măsurile de mobilizare, în contextul eschivării şi evitării actelor de recrutare.

Zalujnîi a făcut deja apel public la mobilizarea mai multor trupe în decembrie, estimând că Ucraina are nevoie de cel puţin 500.000 de oameni în plus.

Apoi, săptămâna trecută, generalul Oleksandr Sîrski - înlocuitorul lui Zalujnîi - a anunţat brusc că Ucraina ar putea să nu aibă nevoie de atât de multe trupe noi. După o revizuire a resurselor, cifra a fost "redusă semnificativ" şi "ne aşteptăm să avem suficienţi oameni capabili să-şi apere patria", a declarat el pentru agenţia de presă Ukrinform.

"Mă refer nu doar la cei mobilizaţi, ci şi la luptătorii voluntari", a mai spus el.

Planul este de a muta cât mai mulţi membri ai personalului în uniformă care lucrează la birou şi cei cu roluri non-combat în prima linie, după o pregătire intensivă de trei-patru luni. Dar ofiţerii superiori cu care POLITICO a vorbit au spus că Sîrski a greşit şi că "face jocul naraţiunilor politicienilor". Apoi, marţi, Zelenski a semnat câteva părţi suplimentare la o veche lege de mobilizare, înăsprind cerinţele legale pentru ca bărbaţii ucraineni cu vârstă de recrutare să îşi înregistreze datele şi scăzând vârsta minimă pentru a fi chemaţi la datorie de la 27 la 25 de ani. Dar, în Ucraina, acest lucru este văzut doar ca o simplă reparaţie.

"Nu avem doar o criză militară - avem una politică", a declarat unul dintre ofiţeri. În timp ce Ucraina se fereşte de un mare proiect, "Rusia adună acum resurse şi va fi pregătită să lanseze un mare atac în jurul lunii august, şi poate chiar mai devreme".

Aşadar, s-ar putea ca Musk să nu fie prea departe de adevăr până la urmă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor