În zilele de 16 – 17 noiembrie, Dmitri Rogozin va veni în Moldova

În perioada 16-17 noiembrie, reprezentantul special pentru regiunea transnistreană al preşedintelui Rusiei, Dmitri Rogozin va veni în Vizită la Chişinău. Scopul vizitei este încheierea înţelegerilor cu Moldova privind înfiinţarea unor consulate ale Rusiei la Tiraspol şi la Bălţi.

Potrivit Agenţiei „INFOTAG”, Rogozin a declarat: «Eu voi insista. Aceasta este poziţia mea de principiu, dacă voi merge, numai ca să pun problema cu consulatele. Rusia respectă integritatea teritorială a Republicii Moldova, dar Moldova trebuie să respecte dreptul Rusiei de a apăra interesele cetăţenilor ruşi”.

Totodată, oficialul a respins ipoteza enunţată de unele agenţii de presă, potrivit căreia vizita sa la Chişinău şi Tiraspol s-ar anula, subliniind că deocamdată nu se pune această problemă. Conform spuselor funcţionarului rus, Chişinăul oficial declară că nu acceptă deschiderea consulatului rus în Transnistria, pe motiv că aceasta ar însemna recunoaşterea de facto a independenţei Transnistriei, anunţă sursa citată.

„Rusia respectă integritatea Republicii Moldova şi doreşte să deschidă consulate în trei localităţi unde locuiesc cei mai mulţi cetăţeni ai Rusiei – la Tiraspol şi Bălţi. Consulatul nu este ambasadă, noi avem ambasadă la Chişinău», a argumentat Rogozin.

Mai mult, referindu-se la divergenţele între Moscova şi Chişinău, Rogozin a invocat Pachetul Energetic III şi «chestiunea gazelor», precizând: . «Noi credem că ei ne datorează bani. Dacă Transnistria este parte din Moldova, datoria este a tuturor. Ei spun nu».

„INFOTAG” precizează: În prima zi a vizitei programate pentru 16-17 noiembrie, Rogozin va participa la şedinţa Comisiei interguvernamentale pentru colaborare economico-comercială, la forumul economic moldo-rus, iar pe 17 noiembrie urmează să viziteze Tiraspolul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe