Începe anul maimuţei / Ciocniri violente între manifestanţi şi poliţia din Hong Kong

Un protest vizând un târg stradal într-un district al Hong Kong-ului a devenit violent. Acestea sunt cele mai intense ciocniri cu forţele de ordine de la protestele pro-democraţie care au zguduit oraşul în 2014.
Manifestanţii se înarmează cu cărămizi în timpul protestelor din Hong Kong, 9 februarie 2016.
Manifestanţii se înarmează cu cărămizi în timpul protestelor din Hong Kong, 9 februarie 2016. (Captură Foto)

Evenimentele de celebrare a Anului Nou Lunar au devenit violente în primele ore ale zilei de marţi în capitala financiară a Asiei, manifestanţii şi poliţia încăierându-se în districtul aglomerat Mong Kok.

Aproximativ 100 de persoane, nemulţumite de faptul că autorităţile au luat măsuri împotriva vânzătorilor ambulanţi fără permise, au aruncat cu cărămizi, sticle şi paleţi din lemn asupra poliţiei şi au incendiat coşuri de gunoi.

Ca răspuns, autorităţile au folosit bastoane şi spray cu piper pentru a dispersa manifestanţii şi la un moment dat s-au tras focuri de armă în aer.

Majoritatea manifestanţilor s-au dispersat în cele din urmă. Cel puţin 24 de persoane au fost arestate şi aproximativ 48 au fost rănite.

După ce mass media a raportat primele informaţii despre violenţe, cetăţenii din Hong Kong s-au adresat în număr mare pe reţelele sociale pentru a-şi manifesta sprijinul pentru protestatari.

Un jurnalist a comparat pe Twitter protestul de marţi cu Revoluţia Umbrelor care a avut loc în Hong Kong în 2014.

Alţii au folosit reţelele sociale pentru a publica imagini şocante din timpul protestului violent.

Autorităţile din Hong Kong şi-au justificat utilizarea forţei după aceste încăierări.

“Pentru a asigura ordinea şi siguranţa publică, poliţia a luat măsuri ferme, inclusiv folosirea bastoanelor şi a sprayului cu piper, pentru a opri acţiunile ilegale”, conform unei declaraţiei din partea poliţiei, preluată de agenţia de ştiri Reuters.

Cu această ocazie, au avut loc cele mai puternice ciocniri între poliţie şi manifestanţi de la demonstraţiile pro-democraţie din 2014, care au durat aproximativ două luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe