Înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate, respinsă de Senat. PSD îi acuză pe liberali.

În condiţiile în care România, deficitară la construcţia de grădiniţe, spitale, şcoli etc. are de recuperat sute de milioane de euro din infracţiuni, Senatul nu a reuşit să adopte legea privind înfiinţare a Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate.
Lucrări în Plenul Senatului
Lucrări în Plenul Senatului (Epoch Times România)

UPDATE: Viceliderul grupului PSD din Senat, Haralambie Vochiţoiu, a acuzat, după vot, că senatorii liberali au avut "directivă" să voteze împotriva proiectului de lege pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate.

"Potrivit listei electronice de vot, 32 de membri ai PNL s-au opus prin votul lor explicit faţă de recuperarea bunurilor confiscate de la infractorii României. Peste 300 de milioane de euro, ne spune Codruţa Kovesi, stau şi trebuie recuperaţi şi valorificaţi pentru poporul român, de unde au fost furaţi. (...) La PNL a fost o politică impusă, s-a ridicat degetul liderului de grup şi au votat toţi împotrivă. PNL a avut directivă şi a votat împotrivă", a afirmat Vochiţoiu, citat de Agerpres.

Cât despre faptul că patru senatori PSD au votat împotriva proiectului legislativ în timp ce alţi patru s-au abţinut de la vot, Vochiţoiu a explicat că aceştia sunt "patru oi rătăcite din marea turmă albă a PSD", cu care se va discuta în cadrul grupului.

***

Proiectul de lege pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate a fost respins, marţi, de Senat, relatează gândul.info.

Potrivit sursei citate, la votul pe acest proiect au fost înregistrate 66 de voturi "pentru", 6 abţineri şi 36 de voturi "împotrivă", un număr insuficient pentru a vota o lege organică. Pentru a trece, iniţiativa legislativă ar fi trebuit să aibă girul a minimum 84 de senatori.

Senatul este prima Cameră sesizată cu acest proiect de lege, for decizional fiind Camera Deputaţilor.

Proiectul legislativ privind înfiinţarea unei agenţii specializate în recuperarea prejudiciilor provenite din infracţiuni va fi un instrument la îndemâna judecătorilor şi procurorilor pentru a contribui la o valorificare mai bună a bunurilor sechestrate sau aflate în diverse forme de procedură penală, "nu numai la valorificarea dar şi la gestionarea şi la evidenţierea lor", iar agenţia ar putea deveni funcţională la sfârşitul acestui an, declara ieri iniţiatorul acestui proiect, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, citat de evz.

Conform proiectului de lege, rolul agenţie ar fi de a facilita urmărirea şi identificarea bunurilor provenite din săvârşirea de infracţiuni şi a altor bunuri având legătură cu infracţiunile şi care ar putea face obiectul unei dispoziţii de indisponibilizare, sechestru sau confiscare emise de o autoritate judiciară competentă în cursul unor proceduri penale. De asemenea, în unele cazuri, agenţia administrează bunurile mobile sechestrate în cadrul procesului penal, valorifică bunurile mobile sechestrate în cadrul procesului penal, gestionează sistemul informatic naţional integrat de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni

Proiectul legislativ mai prevede că agenţia gestionează şi ţine evidenţa sumelor de bani care fac obiectul sechestrului, a sumelor de bani rezultate din valorificarea bunurilor perisabile, a sumelor de bani rezultate din cazurile speciale de valorificare a bunurilor mobile sechestrate, precum şi a sumelor de bani datorate cu orice titlu suspectului, inculpatului ori părţii responsabile civilmente, care fac obiectul popririi.

Reamintim în context că, recent, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi atrăgea atenţia că, doar în dosarele instrumentate de procurorii DNA, suma care trebuie confiscată se ridică la 310 milioane de euro, iar în afară de DNA mai există şi DIICOT şi toate structurile de parchet din România astfel încât statul are de recuperat sute de milioane de euro, instanţele de judecată pronunţând decizii de confiscare în acest sens.