Inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică au ajuns la Teheran

Agenţia Internaţionala pentru Energie Atomică (AIEA)
Agenţia Internaţionala pentru Energie Atomică (AIEA) (JOE KLAMAR / AFP / Getty Images)
P. P.
18.01.2014

Planul de implementare al acordului de la Geneva privind programului nuclear al Iranului a mai făcut un pas decisiv, sâmbătă, odată cu sosirea în capitala ţării a unei echipe de inspectori din partea Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), conform agenţiei Fars News, citată de Reuters.

Echipa, condusă de inginerul nuclear Massimo Aparo, va începe raportarea către AIEA de luni, dată la care acordul dintre cele şase puteri mondiale şi Iranul intră în vigoare.

Conform acordului încheiat la Geneva cu Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania, Iranul va opri derularea unor elemente ale programului său nuclear în schimbul ridicării unor sancţiuni internaţionale care au afectat economia naţională.

Echipa AIEA va vizita instalaţiile nucleare de la Natanz şi Fordow pentru a se asigura că Iranul va înceta îmbogăţirea uraniului până la 20% şi că rezervele sale de uraniu îmbogăţit sunt diluate.

În acord este inclusă şi inspectarea reactorului cu apă grea de la Arak, proiect pe care Iranul intenţionează să-l demareze la sfârşitul anului 2014. Marile puteri sunt preocupate de acest reactor, deoarece el ar oferi Iranului posibilitatea de a extrage plutoniu, care, odată extras, ar putea fi folosit la fabricarea unei bombe atomice.

Un alt obiectiv inclus pe lista AIEA va fi mina de uraniu din Gachin sudul Iranului. O vizită a fost anunţată în perioada ianuarie - februarie fără să se facă şi alte precizări.

Luna trecută, un grup de parlamentari radicali a introdus un proiect de lege în parlamentul Iranian cu intenţia de a promova o creştere a nivelului de îmbogaţire a uraniului până la 60%, aparent pentru a fi folosit la submarinele nucleare.

Proiectul a fost considerat ca o contraofensivă la proiectul Senatului SUA de a creşte sancţiunile impuse Iranului, şi urmează să fie supus votului în parlamentul Iranian. Dacă acest proiect va trece, probabil că va duce la eşuarea acordului dintre Iran şi cele şase puteri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor