Instanţa decide în favoarea Sloveniei într-o dispută privind graniţa maritimă. Croaţia respinge decizia

O curte internaţională de arbitraj a decis în favoarea Sloveniei într-o dispută îndelungată privind frontiera cu Croaţia, oferindu-i acces direct în apele internaţionale din Marea Adriatică. Zagrebul a declarat că nu va onora decizia instanţei.
Premierul sloven Miro Cerar.
Premierul sloven Miro Cerar. (Jure Makovec/AFP/Getty Images)

Curtea Permanentă de Arbitraj din Haga a decis, joi, că Slovenia ar trebui să aibă “acces neîntrerupt” la Marea Adriatică, în cadrul disputei asupra unei zone de 13 km pătraţi care include Golful Piran şi o zonă în mare parte nelocuită.

Premierul sloven Miro Cerar a declarat că decizia reprezintă un moment istoric pentru ţara sa, adăugând că aceasta este “definitivă şi trebuie aplicată de ambele ţări – Slovenia şi Croaţia”.

Totuşi, premierul croat Andrei Plenkovic a declarat că Zagrebul va refuza să implementeze decizia, în ciuda faptului că iniţial a fost de acord să prezinte problema la curtea de arbitraj.

Cele două state - ambele foste republici iugoslave şi în prezent state membre UE şi NATO - au convenit în 2009 să meargă cu acest caz la Haga.

Totuşi, în urmă cu doi ani, Croaţia s-a retras din proces din cauza unui scandal generat de unele rapoarte media care au dezvăluit contacte ilegale între guvernul sloven şi un membru sloven al comisiei de arbitraj. Ulterior, guvernul croat a declarat că va respinge orice decizie luată de Curtea de la Haga asupra acestei dispute.

În decizia de joi, Curtea de la Haga a ordonat stabilirea unui coridor lat de 4,6 km şi o lungime de 18,5 km, care se întinde din apele slovene, trece prin apele croate şi ajunge în apele internaţionale.

Totuşi, tribunalul a respins cererea Ljubljanei ca întregul Golf sud-vestic Piran să fie considerat teritoriu sloven.

Slovenia a insistat că are un drept istoric asupra întregului golf, în timp ce Croaţia insistă că deţine jumătate din el.

Slovenia deţine doar 46 km de ţărm şi a precizat că accesul la apele internaţionale este periclitat în condiţiile actuale, forţând toate navele sale să navigheze prin apele croate înainte să ajungă în apele internaţionale. Croaţia are o linie de coastă de aproximativ 1.700 km.

Judecătorul Gilbert Guillaume a declarat că, de fapt, coridorul va furniza Sloveniei un “acces neîntrerupt” din apele sale teritoriale în apele internaţionale.

Înainte de decizia curţii, ambasada germană din Zagreb a publicat o declaraţie în care a precizat că decizia “trebuie să fie respectată”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe