Insula paradisiacă care a eradicat aproape total ţânţarii, spre fericirea turiştilor. Cum a reuşit?

Insula Kunfunadhoo din Maldive
Insula Kunfunadhoo din Maldive (screenshot via Soneva Fushi)

Pe insula Kunfunadhoo, din arhipelagul Maldive, proprietarii staţiunii Soneva şi o companie germană au implementat un sistem inovator, fără chimicale, pentru a atrage şi ucide ţânţarii.

Staţiunea Soneva Fushi, situată pe insula privată Kunfunadhoo din Oceanul Indian, luptă din 2019 împotriva ţânţarilor şi a bolilor mortale pe care le transmit aceştia, precum malaria, febra dengue şi virusul Zika, care sunt deosebit de răspândite în timpul sezonului musonic.

Împreună cu compania germană Biogents, şi după patru ani de muncă, au reuşit să elimine ţânţarii din zonă fără a afecta ecosistemul insulei. Ei susţin chiar că plantele şi alte insecte native au fost revitalizate.

Dar cum au reuşit să facă acest lucru?

"Am căutat modalităţi de a controla ţânţarii fără a folosi substanţe chimice", a declarat Arnfinn Oines, directorul de conştientizare socială şi de mediu de la Soneva, pentru CNN, precizând că tehnica pe care au folosit-o a implicat aproximativ 500 de dispozitive distribuite pe întreaga insulă care imită mirosul şi respiraţia umană.

O capcană pentru ţânţari creată de Biogents, în Soneva Fushi
O capcană pentru ţânţari creată de Biogents, în Soneva Fushi (screenshot via Soneva Fushi)

Acestea sunt o serie de recipiente care acţionează ca nişte capcane, atrăgând ţânţarii cu ajutorul a două tipuri diferite de substanţe naturale. Una dintre ele se numeşte BG-GAT. Aceasta, a explicat Oines, este destinată ţânţarilor care au înţepat deja pe cineva şi care caută un loc pentru a-şi depune ouăle. Ţânţarii se hrănesc cu acest lichid şi mor.

Pe de altă parte, BG-Mosquitaire CO2 a fost folosit pentru a atrage ţânţarii care nu au înţepat încă o persoană şi care caută sânge. În acest caz, dioxidul de carbon este folosit prin fermentarea drojdiei şi a zahărului, împreună cu acidul lactic, pentru a imita pielea şi mirosul uman.

"BG-Mosquitaire CO2 este unic şi eficient pentru că simulează oamenii folosind CO2 şi mirosul de transpiraţie", a explicat Oines pentru aceeaşi agenţie de presă americană. Ţânţarii simt mirosul, sunt atraşi de acesta, iar când îl ingerează, mor. Din 2019, populaţia de ţânţari a fost redusă cu 98%.

Pe de altă parte, lucrătorii din staţiune au fost instruiţi să demonteze şi să elimine orice rezervor de apă care ar putea servi drept incubatoare pentru ouă de ţânţari.

Astfel, lucrătorii staţiunii caută zilnic pe insulă coji de nucă de cocos, bălţi sau obiecte care colectează apă. "Am numărat ţânţarii prinşi în fiecare zi, iar numărarea a devenit mai uşoară pe măsură ce numărul acestora a scăzut", a declarat Oines.

Staţiunea de lux Soneva a fost înfiinţată în 1995 de Sonu şi Eva Shivdasan, cu o viziune de pionierat în materie de reciclare şi grijă faţă de mediu. Locul este vizitat, după cum se arată pe site-ul său, de vedete ale sportului mondial şi nu numai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură