Întâlnire Schultz-Iohannis: "Spaţiul Schengen trebuie păstrat. Locul României e în el"

Prezent la Consiliul European de toamnă de la Bruxelles, preşedintele Iohannis l-a impresionat pe Martin Schultz cu germana sa.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Preşedintele Iohannis s-a întâlnit, joi, la Bruxelles, cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, relatează B1 TV.

În ceea ce priveşte agenda discuţiilor, potrivit lui Iohannis, temele majore abordate au fost "chestiunea migraţiei" şi libertatea de mişcare a forţei de muncă.

"Am fost de acord că problema trebuie tratată integral, trebuie să ajungem la sursă, să tratăm problema unde apare, să colaborăm cu ţările de unde vin refugiaţii. Am ajuns şi la tematica ţărilor de tranzit.Trebuie să colaborăm cu Turcia pentru un control mai bun asupra mişcării refugiaţilor. Am atins chestiunea siguranţei şi a asigurării frontierelor UE. A venit vorba şi despre spaţiul Schengen. Opinia preşedintelui e că spaţiul Schengen e demn de a fi păstrat. Şi locul României e în interiorul spaţiului Schengen", a declarat Iohannis.

În ceea ce priveşte al doilea subiect, Iohannis a fost mult mai lapidar, afirmând că această chestiune "nu poate fi pusă sub semnul întrebării. E o valoare câştigată care trebuie păstrată".

La rândul său, Preşedintele Parlamentului European s-a declarat bucuros, după întâlnirea avută cu preşedintele Klaus Iohannis, că în sfârşit a discutat, o oră întreagă, în limba germană, cu un şef de stat.

"Am avut deosebitul privilegiu de a discuta în sfârşit cu preşedintele unui stat, o oră întreagă, în limba germană", a declarat Schulz, citat de Agerpres, precizând că discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis au vizat ordinea de zi a Consiliului European, tematica refugiaţilor, reformele din UE şi propunerile pe care le va face Marea Britanie.

"Am discutat şi despre situaţia refugiaţilor din Turcia şi despre faptul că este nevoie să găsim o soluţie pentru situaţia din această ţară. Sperăm la o rezolvare paşnică a conflictului din Siria. Nu putem să lăsăm lucrurile să meargă aşa cum sunt acum, iar în ceea ce priveşte ţările vecine — Iordania, Libanul şi Turcia — toate au nevoie de noi", a adăugat Schulz.

Preşedintele Iohannis se află la Bruxelles, unde ia parte la Consiliul European de toamnă în care se discută despre criza refugiaţilor.