Înţelepciune sau frumuseţe?

Aşa cum era obiceiul, tânărul cuplu s-a văzut pentru prima dată în ziua nunţii.
Aşa cum era obiceiul, tânărul cuplu s-a văzut pentru prima dată în ziua nunţii. (screenshot via "I Love Shen Yun")

Xuyun a fost un oficial al Statului Wei în timpul perioadei celor Trei Regate. S-a născut într-o familie nobilă. De asemenea, era cunoscut atât pentru talentul său, cât şi pentru aspectul său frumos.

Şeful securităţii regale, Ruan Gong, a organizat ca Xuyun să se căsătorească cu fiica sa. Aşa cum era obiceiul, tânărul cuplu s-a văzut pentru prima dată în ziua nunţii. Astfel, în ziua nunţii, mirele şi mireasa au îngenuncheat în faţa părinţilor lor, apoi în faţa Cerului şi a Pământului, după care au mers în dormitorul lor.

În cele din urmă, mirele a putut îndepărta vălul care acoperea capul miresei. De îndată ce l-a îndepărtat, Xuyun a văzut că mireasa lui era foarte urâtă. A părăsit în grabă dormitorul.

În acel moment, tocmai sosea cel mai bun prieten al lui Xuyun, Hengfan. Mireasa a crezut că soţul ei s-a întors, aducând-l cu el pe Hengfan.

Hengfan era ministru al Statului Wei. Era o persoană extrem de inteligentă şi capabilă în gestionarea afacerilor civile şi militare. A fost strategul generalului Cao Shuang şi porecla sa era "Expertul experţilor".

Când Xuyun şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la înfăţişarea miresei sale, Hengfan i-a spus lui Xuyun: "Trebuie să existe un motiv pentru care familia lui Yuan a vrut să te căsătoreşti cu această fată urâtă. Gândeşte-te cu atenţie şi poate vei înţelege semnificaţia".

După ce prietenul său a spus acest lucru, Xuyun s-a întors la soţia sa. Dar, de îndată ce a văzut acea faţă neatrăgătoare şi-a întors capul imediat şi s-a îndreptat rapid spre ieşire. Soţia lui s-a gândit: "Dacă pleacă din nou, s-ar putea să nu se mai întoarcă niciodată". Aşa că l-a apucat de haine şi l-a împiedicat să plece.

Xuyun i-a spus soţiei sale: "Femeile ar trebui să aibă patru virtuţi: o moralitate înaltă, blândeţe în maniere şi în vorbire, o înfăţişare graţioasă şi abilităţi de a avea grijă de o casă. Pe care dintre aceste virtuţi le ai tu?" Soţia sa a răspuns: "Îmi lipseşte doar aspectul graţios. Dar tu, în calitate de învăţat, ar trebui să ai o sută de comportamente bune, pe care dintre ele le ai?" Xuyun a spus: "Le am pe toate."

Soţia sa i-a răspuns: "Moralitatea înaltă ar trebui să fie pe primul loc. Dar tu ai acordat mai multă importanţă aspectului decât moralităţii. Cum poţi spune că le ai pe toate?".

Când Xuyun a auzit acest lucru, s-a simţit ruşinat şi nu a ştiut ce să răspundă. Ulterior, a învăţat să aprecieze calităţile bune ale soţiei sale şi au ajuns să se iubească unul pe celălalt.

Xuyun a fost numit şef al Departamentului de Resurse Umane din ţară şi a ajutat adesea la promovarea oamenilor din oraşul său natal. Mai târziu, cineva i-a raportat acest lucru împăratului Ming de Wei, iar împăratul a trimis gărzile securităţii regale să îl aresteze şi să îl judece.

Când soţul ei a fost luat, ea i-a spus lui Xuyun o singură frază: "Poţi folosi raţiunea pentru a-l convinge pe împărat, dar nu-l poţi implora".

Când Împăratul Ming l-a interogat, Xunyun şi-a amintit ce îi spusese soţia sa, aşa că a răspuns simplu: "Am recomandat doar persoanele cele mai calificate".

Xuyun i-a cerut împăratului să investigheze toţi funcţionarii pe care îi recomandase, iar dacă cineva nu era calificat, atunci merita să fie pedepsit.

După ce Împăratul Ming şi-a încheiat investigaţia, a constatat că oficialii pe care Xuyun îi recomandase erau într-adevăr foarte talentaţi şi bine informaţi. Pe baza calificărilor lor, aceştia ar fi trebuit să fie numiţi în acele posturi. Astfel, Împăratul Ming l-a eliberat pe Xuyun şi l-a recompensat cu un set de haine noi.

Când Xuyun a fost luat, familia s-a speriat şi a început să plângă. Doar soţia acestuia a rămas foarte calmă şi a spus: "Nu vă faceţi griji, se va întoarce în curând". Şi într-adevar, Xuyun s-a întors acasă înainte ca soţia sa să termine de pregătit cina în acea seară.

Articolul a fost publicat iniţial pe pagina "I love Shen Yun", colaborator Zheng Jian, traducător colaborator Dora Li.