Interesele Iranului în America Latină

(photos.com)
Epoch Times România
13.02.2012

America Latină apare rareori ca temă în dezbaterile prezidenţiale din SUA, totul pare să indice însă că acum va avea un loc important datorită conexiunii sale cu Iranul. Aspirantul republican Mitt Romney şi liderii republicani din Congres şi-au sporit atacurile împotriva preşedintelui Barak, acuzându-l că nu face suficient pentru a stopa, în opinia lor, ofensiva Iranului în utilizarea Americii Latine ca platformă pentru lansarea de atacuri teroriste asupra SUA, notează luni ziarul El Pais.

Tema a început să suscite un interes din ce în ce mai mare al Washingtonului. La 2 februarie, în timp ce Iranul îşi lansa propriul postul de televiziune în spaniolă în America Latină şi după vizita preşedintelui Mahmud Ahmadinejad în Venezuela, Nicaragua, Ecuador şi Cuba, Comitetul pentru Relaţii Externe al Camerei Reprezentanţilor a desfăşurat audienţe privind Agenda Iranului în Emisfera Occidentală. Audienţele au avut loc câteva ore după ce şeful naţional al serviciilor secrete, James Clapper, a declarat că iranienii 'sunt acum dispuşi să lanseze un atac asupra SUA'. Clapper nu a sugerat explicit că aceste atacuri ar veni din America Latină, dar congresmenii republicanii s-au arătat siguri de acest lucru.

Preşedinta Comitetului, republicana Ileana Ros-Lehtinen, a declarat în deschiderea audienţelor că alianţa Iranului cu Venezuela, Nicaragua, Cuba şi Ecuadorul 'pot fi o ameninţare imediată, furnizându-i Iranului o platformă pentru a lansa atacuri împotriva SUA, intereselor şi aliaţilor noştri'. Referindu-se la denunţarea anul trecut a unei conspiraţii a forţelor speciale ale Iranului la Washington privind asasinarea ambasadorului saudit pe teritoriul american şi planul din 2007 al unui diplomat iranian din Mexic care viza lansarea unui atac cibernetic împotriva SUA, Ros-Lehtinen a subliniat că 'faptul ca braţul militar al unui stat care copatronează terorismul să aibă elemente operative în emisfera noastră este motiv de alarmă'.

În expunerea sa în faţa comitetului, un cercetător al Universităţii din Miami, Jose Azel a avertizat asupra unui scenariu catastrofal în care - aşa cum fosta URSS a început să construiască baze nucleare în Cuba în criza rachetelor din 1962 - Iranul ar putea instala în Venezuela arme nucleare ţintite asupra teritoriului american. Alţi experţi care au compărut în faţa comitetului au arătat că Venezuela ajută Iranul să eludeze sancţiunile financiare pentru programul său nuclear şi acordând refugiu unor grupuri de terorişti precum Hezbollah, care, potrivit lor, îşi extind reţelele în regiune.

Romney l-a atacat deja pe Obama pentru că nu a fost suficient de dur cu preşedintele venezuelean, Hugo Chavez, între altele şi pentru relaţiile sale strânse cu Ahmadinejad. În dezbaterea republicană din noiembrie, Romney a avertizat că activităţile Hezbollah din 'întreaga Americă Latină' constituie o ameninţare semnificativă împotriva SUA. În schimb Administraţia Obama spune că Iranul este un pericol latent - nu activ- în regiune şi că Washingtonul supraveghează îndeaproape activităţile sale în toată Americă latină. În timp ce unii responsabili avertizează în privat că SUA nu trebuie să reacţioneze disproporţionat la rapoarte neconfirmate. Un responsabil al Departamentului de Stat a declarat că Ahmadinejad este din ce în ce mai slăbit politic în propria ţară şi izolat în exterior şi ar putea să exagereze legăturile sale cu America Latină pentru a arăta poporului său că nu a devenit un paria internaţional.

Ar fi însă de preferat ca aspiranţii prezidenţiali să se refere la America Latină dezbătând o agendă pozitivă precum crearea unei Asociaţii Transamericane, similară ambiţiosului proiect anunţat de Obama privind înfiinţarea unei uriaşe Asociaţii Transpacifice pentru a facilita comerţul cu ţările riverane la Oceanul Pacific. Ceea ce nu se va întâmpla. Chiar şi dacă Israelul va lansa un atac preventiv asupra bazelor nucleare iraniene, iar Teheranul va răspunde atacând civili israelieni din America latină, în stilul celor întâmplate în anii 90 în Aregentina, conexiunea iraniană va eclipsa o dezbatere necesară la Washington despre intensificarea relaţiilor economice cu America Latină.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor