Interzicerea prin lege a fracturării hidraulice va fi dezbătută luni de deputaţi

Protest în faţa sediului Comisiei Europene din Bucureşti. 21 ianuarie 2014
Protest în faţa sediului Comisiei Europene din Bucureşti. 21 ianuarie 2014 (Epoch Times România)

Comisia pentru industrii şi servicii din cadrul Camerei Deputaţilor va dezbate luni o propunere legislativă a deputatului PP-DD Tudor Ciuhodaru prin care se cere interzicerea fracturării hidraulice în România.

Propunerea lui Tudor Ciuhodaru a fost prezentată în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor pe 9 aprilie 2013 şi înaintată Senatului în aceeaşi zi. După 7 luni de zile, Senatul a decis să respingă propunerea pe 6 noiembrie 2013. Forul decident fiind Camera Deputaţilor, propunerea a fost înaintată camerei, urmând a fi discutată (dacă nu se amână) azi.

Iniţiativa legislativă a deputatului Ciuhodaru, având numărul 469/2013 vizează interzicerea explorării şi exploatării prin fracturare (fisurare) hidraulică a hidrocarburilor gazoase sau lichide pe teritoriul României şi pe platforma teritorială a Mării Negre. Nerespectarea acestei interdicţii ar atrage închisoare de la 3 la 5 ani şi amendă între 1 şi 2 milioane ron, pentru persoanele juridice şi respectiv între 25 şi 50 de mii de ron pentru persoane fizice.

De asemenea, propunerea vizează anularea licenţelor exclusive de explorare a proiectelor ce utilizează această metodă. Dacă proiectul de lege va fi adoptat, titularii de licenţe pentru explorare de hidrocarburi vor trebui să trimită rapoarte privind tehnica utilizată în maximum 30 de zile autorităţii care le-a emis licenţa. Licenţele celor ce utilizează fracturarea hidraulică vor fi anulate. Cei ce nu trimit rapoartele în timpul stipulat în actul legislativ, vor fi pasibili de închisoare între 1 şi trei ani şi amenzi între 50.000 şi 1.000.000. lei ca persoane juridice, respectiv 5.000 -15.000 lei pentru persoane juridice.

În expunerea de motive a propunerii legislative, Ciuhodaru arată că România nu are încă o legislaţie care să reglementeze fracturarea hidraulică, deşi acest procedeu este extrem de controversat. Fracturarea hidraulică poate avea un impact devastator asupra mediului. În jur de 35.000 de metri cubi de apa "îmbogăţită" cu 750 de substanţe chimice, dintre care 38 extrem de toxice iar 8 cancerigene sunt pompaţi în sol doar în etapa de iniţiere a fracturării, ceea ce duce la poluarea apei freatice, distrugerea solului, a florei şi faunei, scoaterea unor suprafeţe uriaşe de teren din circuitul agricol, la toate aceste efecte adaugându-se alunecări de teren, seisme etc.

Deputatul Ciuhodaru arată că Franţa şi Bulgaria au interzis în 2011 astfel de exploatări, tot în 2011 Marea Britanie a suspendat frackingul iar în 2013, în Germania, Ministrul Mediului a anunţat că va prezenta un proiect de lege ce va impune restricţii pentru fracturarea hidraulică şi va interzice astfel de exploatări în zonele unde există depozite de apă potabilă pentru consumul uman.

Avizul Guvernului - Negativ!

Reamintim că Guvernul a dat în noiembrie aviz negativ acestui proiect, invocând faptul că legislaţia europeană nu interzice fracturarea hidraulică, şi emfazând faptul că independenţa energetică aduce locuri de muncă, creştere economică etc. şi arătând, înspre încheiere, că faza de explorare a hidrocarburilor "neconvenţionale" este una de durată şi, că peste 4-5 ani când se va începe exploatările propriu-zise, vor apărea tehnologicii curate care nu vor polua.

Este de menţionat faptul că statul român a încheiat deja, prin ANRM o serie de acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare gaze de şist, nu doar cu Chevron ci şi cu alte firme, precum East West Petroleum Corp, Universal Premium SA, Expert Petroleum SRL, Mol Ungaria, Clara Petroleum LTD etc. în urma cărora România ar urma sa fie împânzită de o pădure de sonde care, conform Guvernului, peste 4-5 ani cu siguranţă că nu vor polua.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne