Intesa Sanpaolo acordă credite de finanţare beneficiarilor de plăţi prin PNDC în sectorul vegetal

Intesa Sanpaolo Bank.
Intesa Sanpaolo Bank. (Dave Yoder / Bloomberg via Getty Images)

Intesa Sanpaolo Bank, subsidiară a Grupului Intesa Sanpaolo, a dezvoltat un nou produs de credit destinat agricultorilor în urma unui nou acord cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), a anunţat miercuri banca.

Astfel, banca acordă acum şi credite de finanţare a capitalului de lucru beneficiarilor de plăţi naţionale directe complementare (PNDC) în sectorul vegetal.

Acesta este cel de-al cincilea tip de credit oferit de către bancă în urma acordurilor de colaborare cu APIA şi Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) dintre cele 14 produse specifice destinate agriculturii. Creditul se acordă în lei şi reprezintă 80% din suma cuvenită agricultorilor, conform PNDC. Creditul se poate utiliza pentru activităţi curente (de la efectuarea de lucrări agricole, achiziţia de inputuri - îngrăsăminte, erbicide, asigurări, salarii şi multe altele). Atât creditul, cât şi dobânda cumulată pentru întreaga perioada de creditare, urmează a fi rambursate în momentul încasării de către fermieri a sumelor de la APIA.

Intesa Sanpaolo Bank promovează în prezent un întreg pachet de oferte destinate exclusiv sectorului agricol. Printre acestea, Creditul agricol de primăvară, adresat fermierilor ce cultivă cel puţin 80 ha şi care au performanţe economico-financiare bune. Prin intermediul acestui credit se finanţează până la 80% din cheltuielile specifice culturilor de primavară şi poate fi utilizat pentru orice activităţi curente în agricultură. Perioada de creditare este de până la 12 luni, iar ratele pot fi plătite în lunile în care fermierul estimează veniturile cele mai mari din vânzarea recoltelor.

Banca oferă în prezent o gamă completă de soluţii de finanţare dedicate agriculturii, cât şi produse şi servicii complementare pentru suportul clienţilor ce activează în acest domeniu. Creditele sunt destinate atât finanţarii activităţilor curente, investiţiilor pentru cumpărarea de terenuri agricole, achiziţia de maşini şi echipamente ori dotarea cu sisteme de irigaţii şi co-finanţării proiectelor din fonduri structurale derulate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Intesa Sanpaolo este unul dintre cele mai importante grupuri bancare internaţionale, printre liderii din Europa, ce oferă servicii pentru 20 milioane de clienţi. Grupul este prezent în Europa Centrală şi de Est, în Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord, cu peste 1.500 de unităţi ale subsidiarelor Intesa Sanpaolo, ce operează în 12 ţări din regiune.

Pe piata locala, Intesa Sanpaolo Bank are o reţea naţională de circa 90 de unităţi şi active totale de peste 5 miliarde lei.