"Într-o confruntare spui nişte lucruri" - Cum justifică Nicuşor Dan refuzul său de a-l ataca pe Burduja în campania electorală

Nicuşor Dan (Facebook/NicusorDan.ro)
Andrei Popescu
08.05.2024

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat marţi, la Europa FM, că nu îl va ataca în campania electorală pe contracandidatul său de la PNL în aceeaşi cursă, Sebastian Burduja, cu care împarte acelaşi electorat, pe motiv că o confruntare cu acesta ar putea afecta o majoritate pe care edilul ar vrea să o construiască.

“Sebastian Burduja este în competiţie, însă una este consiliul general, unde, evident că fiecare votează partidul pe care îl susţine, alta e poziţia de primar, unde funcţionează teoria votului util. Pentru că un simpatizant al PNL, când ştie că de votul său depinde dacă primarul va fi Nicuşor Dan, Gabriela Firea sau Popescu Piedone îl votează mai degrabă pe Nicuşor Dan decât pe Sebastian Burduja, fără să facă o alegere de calitate între ei.

Nu vorbesc despre el, de altfel ne cunoaştem de mult timp. Inevitabil, dacă ajungi într-o confruntare spui nişte lucruri pe care, după aceea, când vrei să construieşti o majoritate ţi-e dificil să treci peste ele. Acesta este motivul pentru care eu nu o să-l atac în campania aceasta. Evident că împărţim acelaşi bazin electoral, al oamenilor de dreapta, care au dorit în 2020 să scăpăm de administraţia PSD, care doresc dezvoltare, care doresc respectarea legii, firme private, nu companii municipale”, a precizat Nicuşor Dan.

De asemenea, edilul Capitalei a discutat despre decizia PSD-PNL de a renunţa la candidatul lor comun la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu, afirmând că, deşi acesta “părea că e OK, s-a dovedit că nici structurile de partid nu l-au ajutat prea tare şi că el risca să tragă în jos nu numai lista de consiliu general, ba chiar lista de europarlamentare”.

“Şi atunci, a fost o soluţie logică ca PSD-ul să vină cu Gabriela Firea şi PNL-ul cu Sebastian Burduja, pentru ca ei împreună să tragă în sus lista de consiliu şi lista de europarlamentare”, a continuat Nicuşor Dan.

Potrivit lui Nicuşor Dan, lupta pentru Primăria Capitalei se va da cu Gabriela Firea sau Cristian Popescu Piedone, cei doi candidaţi de stânga din această cursă.

“În funcţie de diferenţa între mine şi unul dintre aceşti doi candidaţi de stânga depinde şi de cât de motivat va fi simpatizantul PNL să voteze cu mine sau poate va considera că diferenţa e destul de mare şi va vota cu candidatul partidului lui”, a continuat el.

Totodată, deşi evită o dezbatere cu Burduja, Nicuşor Dan şi-a exprimat recent dorinţa pentru o dezbatere televizată cu Piedone.

Mai exact, la sfârşitul lunii aprilie, după ce şi-a depus candidatura pentru un nou mandat, Nicuşor Dan a afirmat că aşteaptă de la Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere electorală, fiind de părere că o astfel de discuţie trebuie să se desfăşoare la un post de televiziune şi să fie moderată de un jurnalist.

“I-am adresat această invitaţie domnului Cristian Popescu Piedone. Aştept încă răspunsul de la domnia sa. Eu să ştiţi că am mare respect pentru meseria de jurnalist şi atunci cred că o dezbatere trebuie să aibă loc, moderată de un profesionist din breasla dumneavoastră, care să fixeze teme. Adică e foarte uşor ca o discuţie, mai ales cu anumite personaje, să degenereze într-un circ.

Eu vreau ca o dezbatere să fie utilă pentru bucureştenii care se uită, în care vor să afle care sunt proiectele fiecăruia dintre candidaţi pentru oraşul ăsta, dacă e vorba de foşti primari, ce au făcut fiecare în aceşti trei ani şi jumătate. Acesta este scopul dezbaterii. Da, la o televiziune, desigur, şi echipele trebuie să discute care sunt condiţiile”, a spus primarul Capitalei la acea vreme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor