Investigaţie Rise Project - Primul tun al Generalului Oprea

Succesul fostului vicepremier Gabriel Oprea, preşedintele UNPR, a venit imediat după căderea regimului comunist, scrie Rise Project într-un articol parte a proiectului jurnalistic „Toţi oamenii generalului.”
Gabriel Oprea
Gabriel Oprea (Epoch Times România)

Proiectul demarat de Rise Project este menit să scoată la lumină trecutul lui Gabriel Oprea şi conexiunile acestuia în politică, servicii secrete, justiţie, mediul academic şi cel de business.

Documentele descoperite şi analizate de jurnaliştii RISE Project şi Centrul de Investigaţii Media arată că, în ianuarie 1992, ofiţerul Gabriel Oprea, la vremea respectivă în vârstă de 31 de ani, dirijează o adevărată odisee imobiliară. Împreună cu un grec de origine română, Oprea face o asociaţie de locatari care preia de la stat un bloc început pe vremea lui Ceauşescu şi se foloseşte de soldaţi ca să-l termine. La blocul lui Oprea ajung astfel să lucreze militarii care construiseră şi Casa Poporului.

Pentru a finanţa lucrările, cel ce avea să devină ulterior făcător si desfăcător de majorităţi parlamentare a atras în asociaţie mai multe persoane şi firme cu trecut suspect, care, în schimbul banilor băgaţi în afacere, au primit apartamente în bloc.

"Aşa ajunge Oprea partener de afaceri cu un libanez controversat din cauza legăturilor sale cu traficul de droguri şi cu spionajul rusesc, informaţii confirmate şi de sursele noastre. Lângă Oprea şi libanezul Hussein Hassan a venit şi o firmă controlată, teoretic, de cetăţeni străini condamnaţi ulterior pentru evaziune fiscală şi spălare de bani – în numele căreia semnează, însă, chiar Gabriel Oprea. O firmă de stat care a făcut afaceri cu oligarhi ruşi sau firma unui italian judecat la el acasă pentru trafic de persoane apar şi ele în afacerea blocului lui Oprea.

În blocul T1B, aflat pe Calea 13 Septembrie, la câteva sute de metri de Ministerul Apărării Naţionale şi Casa Poporului, Oprea mai are şi astăzi două apartamente şi un spaţiu comercial", scrie Rise Project.

Articolul integral poate fi citit aici