Iohannis i-o întoarce lui Tăriceanu: Nu am ce garanţii să-i dau. E o obrăznicie politică

Al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu, i-a cerut garanţii preşedintelui Klaus Iohannis în privinţa numirii premierului după alegerile parlamentare, însă s-a trezit acuzat de "obrăznicie politică".
Andrei Pricopie
28.09.2016

alte articole

Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)
Andrei Pricopie
28.09.2016

Plecând de la o declaraţie dată de şefa PNL Alina Gorghiu, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, i-a cerut garanţii preşedintelui Klaus Iohannis că va respecta rezultatul alegerilor parlamentare din iarnă în privinţa numirii premierului. În replică, şeful statului l-a acuzat indirect de "obrăznicie politică".

"Domnului Tăriceanu nu am ce garanţii să-i dau, dar românilor am ce garanţii să le dau, le-am dat când mi-am preluat mandatul, când am jurat cu mâna pe Biblie şi pe Constituţie că voi respecta legile României şi voi face tot ce îmi stă în putere în avantajul României. Este jurământul cel mai important pe care îl face un preşedinte şi orice punere sub semnul îndoielii este o obrăznicie politică", a declarat marţi, la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis.

Tăriceanu crede că şefa liberalilor, Alina Gorghiu, vrea să asigure, cu sprijinul lui Iohannis, prezenţa liberalilor la guvernare indiferent dacă pierde alegerile, astfel că i-a solicitat preşedintelui să risipească orice dubii referitor la respectarea Constituţiei în privinţa numirii unui premier după scrutinul din iarnă.

"Doamna Gorghiu vrea să asigure PNL prezenţa la guvernare indiferent dacă pierde alegerile, asta trebuie spus. Deci, cu PNL care astăzi nu are nicio şansă să câştige alegerile, doamna Gorghiu vrea să intre la guvernare cu sprijinul preşedintelui. Constituţia nu-i dă preşedintelui discreţia de a numi pe cine vrea el în funcţia de prim-ministru, ci îl obligă să observe majoritatea din Parlament absolută sau relativă şi să formeze majoritatea, bazându-se pe cel care poate să genereze suportul necesar funcţionării unui Guvern majoritar.

Constituţia nu-i dă decizia preşedintelui. Constituţia ne obligă pe toţi să respectăm rezultatul votului. Acelaşi lucru îl cer şi eu preşedintelui cu toată consideraţia şi deferenţa, nu într-o manieră agresivă, nicidecum. Dar cred că, în condiţiile în care doamna Gorghiu se exprimă cu atâta lejeritate şi dă de înţeles că acesta ar fi un joc politic la care este parte şi preşedintele, eu cred că preşedintele este normal să vină şi să risipească orice fel de dubii, orice fel de posibile interpretări care exced cadrul democratic. Adică, soluţia pe care domnia să vrea să o propună nu poată să înfrângă voinţa majoritară a cetăţenilor", a explicat Tăriceanu, la Antena 3, citat de Agerpres.

Cu o zi în urmă, Alina Gorghiu declarase că "niciun partid nu va face 51% mandate la alegerile din decembrie şi va fi importantă maniera în care se va coagula o majoritate, pentru impunerea unui premier".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor