Iohannis: Nepăsarea şi corupţia din sistemul de sănătate publică provoacă pagube imense

În plin scandal Hexi Pharma, preşedintele Klaus Iohannis a decis să ridice problema în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Din păcate, s-a văzut şi cu ocazia ultimului scandal public, cel al dezinfectanţilor, ce pagube imense pot apărea din cauza nepăsării şi a corupţiei în sistemul de sănătate publică, a declarat joi, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Cotroceni, preşdintele Klaus Iohannis.

"După cum probabil vă amintiţi, am inclus elemente de sănătate în documentul numit Strategie Naţională de Apărare a Ţării şi am inclus Sănătatea la chestiuni de securitate naţională. Având în vedere toate acestea, am inclus pe ordinea de zi a CSAT, CSAT care va avea loc săptămâna viitoare, pe 27 mai, un punct pe ordinea de zi destinat acestui sector.

Am cerut pentru această lămurire în CSAT materiale de la Ministerul Sănătăţii, de la instituţiile care au informaţii în legătură cu aceste chestiuni şi am cerut să vină nu doar cu prezentarea situaţiei, ci şi cu soluţii. Acum, ca să nu apară nişte aşteptări care pe urmă creează nişte soluţii parţiale: nu în CSAT se rezolvă problema", a precizat Iohannis.

Şeful statului a subliniat însă că, în CSAT, doar se discută, se găseşte unde sunt interconexiunile între ce fac, de exemplu, Ministerul Sănătăţii şi serviciile, dar rezolvarea chestiunilor nu este la CSAT, este la instituţiile abilitate.

"Politicile trebuie create la Ministerul Sănătăţii. Tot Ministerul Sănătăţii trebuie să vină cu norme îmbunătăţite, trebuie să creeze proceduri care previn apariţia altor probleme de acest tip. Procurorii, poliţiştii trebuie să-i caute pe cei care, dacă există, sunt vinovaţi de încălcarea legii", a explicat Iohannis.

În opinia preşedintelui, este evident că în domeniul sănătăţii nu avem de-a face doar cu o problemă punctuală pe dezinfectanţi, avem numeroase probleme care pot fi rezolvate doar dacă cei care au răspunderea vin cu soluţii serioase, care pot fi puse în practică şi le pun în practică.

"Poate unii îşi amintesc, în timpul campaniei mele electorale m-am referit la sănătatea publică şi am spus că este una dintre priorităţile mele. Am spus atunci şi spun şi acum, fiindcă în continuare cred că acest lucru este adevărat, că pacientul trebuie să fie în centrul sistemului. Acesta nu este un slogan, acesta este felul în care trebuie construit sistemul public de sănătate", a mai adăugat liderul de la Cotroceni.

Iohannis, luat la întrebări

Jurnalist: Constituţia oferă Preşedintelui României rolul şi responsabilitatea medierii între stat şi societate. În chestiunea dezinfectaţilor, societatea a aflat din partea statului, a autorităţilor până în acest moment, iniţial că sunt 5% probleme doar, apoi că sunt 50 de spitale, apoi că sunt 20 de judeţe şi ultima comunicare a statului, prin Guvern, a fost că toate produsele unei anume firme sunt neconforme.

Ultima comunicare a SRI este că au trimis peste o sută de informări către autorităţile locale, centrale, iertaţi-mă, cinci sute cu totul, socotindu-le şi pe cele locale. Întrebarea mea este următoarea: ce soluţii puteţi oferi dumneavoastră, în cadrul legii, astfel încât cetăţenii să fie convinşi că SRI şi-a îndeplinit misiunea şi nu face parte din sistemul, vă citez, "de nepăsare şi corupţie"? Sau poate chiar incompetenţă.

Iohannis: Nu am avut niciun moment impresia că SRI face parte sau încearcă să acopere anumite nereguli. Însă, SRI produce ceea ce se numeşte informări. Informările sunt destinate persoanelor care au atribuţii, care au putere de decizie în sistemele despre care se vorbeşte în informarea respectivă. Şi atunci este evident că anumiţi demnitari nu au citit cu atenţie aceste informări sau le-au ignorat cu bună ştiinţă.

Ceea ce îmi doresc eu este să reparăm sistemul. Vorbim aici de sistemul de sănătate. Din acest motiv am avut discuţii, chiar mai multe discuţii cu ministrul interimar al sănătăţii, cu Prim-ministrul Dacian Cioloş, care mi-a prezentat concluziile pe care le-a tras, am discutat pe marginea lor şi am ajuns la soluţii care, în mod paradoxal, sunt destul de simple. Oricine putea să le găsească dacă şi-ar fi dorit până acuma. Trebuie clarificate norme şi trebuie clarificate proceduri. Norme pentru a şti ce condiţii trebuie să îndeplinească, de exemplu aceşti dezinfectanţi, proceduri pentru a şti cum se achiziţionează aceste materiale specifice tocmai pentru a elimina subiectivitatea din achiziţia publică făcută de unele unităţi spitaliceşti.

Eu cred că SRI şi în acest caz şi-a făcut datoria. Când a avut semnale că ceva nu funcţionează bine, a sesizat, dar unele autorităţi cred că nu şi-au făcut treaba foarte bine şi, dacă au fost persoane care cu bună ştiinţă au încălcat legea, atunci evident că mă aştept de la procurori să-i găsească şi să-i predea justiţiei.

Jurnalist: Iertaţi-mă, deci noi nu avem nicio soluţie de a crede şi noi, de a vedea şi noi informările sau... noi, cetăţenii? Nu există nicio soluţie legală ca să ne convingem?

Iohannis: Nu, ele sunt destinate unei categorii de demnitari, ele sunt cu titlul de secret şi strict secret. Nu sunt destinate publicului general. Dar puteţi să cereţi lămuriri de la SRI. Nu ştiu dacă unele dintre ele pot fi date cu titlul de nesecret, dacă aşa este, atunci o să vă lămurească SRI.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, 22 dintre aceste informări au mers către Parchete. Cei din Comisia pentru controlul SRI nu au spus dacă şi către DNA, către Ministerul Public, către Parchete. Spuneţi că SRI şi-a făcut treaba. Înseamnă că aceste instituţii nu şi-au făcut treaba? Pentru că niciuna nu s-a autosesizat. Ce faceţi dumneavoastră ca să aflaţi vinovaţii pentru că ancheta nu merge acum şi în cazul instituţiilor care nu şi-au făcut treaba şi a procurorilor şi a celor de acolo?

Iohannis: Şefii instituţiilor vor trebui să verifice dacă au ajuns acele informări, dacă au fost luate în seamă şi, dacă n-au fost luate în seamă, de ce este aşa. Avem procurori noi, avem Procuror General nou, avem Procuror Şef la DNA reînvestit pentru rezultate bune, avem Procuror Şef destul de nou la DIICOT. Aştept să-şi facă treaba, să verifice, Inspecţia Judiciară să verifice şi să facă ordine.

Jurnalist: Ca Şef al CSAT veţi cere acest lucru?

Iohannis: Da, categoric.

Jurnalist: Vroiam să vă întreb dacă dumneavoastră aţi primit informări de la SRI legate de această problemă a infecţiilor intraspitaliceşti şi a dezinfectanţilor şi a firmei Hexi Pharma şi ce aţi făcut în urma primirii acestor informări?

Iohannis: Anumite informări ajung la Administraţia Prezidenţială, dar dacă sunt specifice pentru un domeniu ele de regulă ajung la consilierii care se ocupă de acest domeniu.

Jurnalist: În cadrul CSAT veţi cere SRI să facă publice anumite informaţii legate de acest subiect?

Iohannis: Această chestiune, dacă anumite informări pot fi făcute publice sau nu, am abordat-o înainte, cu colegul dumneavoastră. O să cer SRI să verifice dacă unele din aceste informări pot fi desecretizate şi date publicului.

Jurnalist: Faptul că SRI a trimis aceste informări este contestat de mulţi demnitari. Pe ce anume vă bazaţi când spuneţi că SRI şi-a făcut cu certitudine datoria şi practic firul s-a rupt în momentul când s-a ajuns la aceşti demnitari?

Iohannis: Fiindcă acesta este experienţa mea că SRI îşi face treaba şi sunt anumite instituţii, care în anumite momente nu-şi fac treaba. Eu vorbesc din propria experienţă.

Jurnalist: S-a întâmplat vreodată ca din 2014 până acum vreunul dintre consilierii dumneavoastră să vă informeze că ar fi primit notificări de la SRI cum că ar fi probleme cu dezinfectanţii în spitale, şi în special cu firma despre care vorbim acum?

Iohannis: Nu îmi amintesc de nicio discuţie sau informare care s-ar fi referit la un anumit producător. Dar au fost informări despre proceduri care nu merg bine în unele spitale. Da, este adevărat.

Jurnalist: Puteţi să ne detaliaţi dacă era vorba chiar despre infecţiile nosocomiale sau despre alt subiect şi ce aţi considerat că se poate face în momentul în care aţi primit aceste informări?

Iohannis: În momentul în care primim informări, le citim şi ne considerăm informaţi. Preşedinţia nu este entitate de sesizare. Preşedintele nu este un Supra-guvern. Fiindcă aceste informări - trebuie să vă spun un pic cum arată ele. Vine o informare despre o temă X. Majoritatea sunt trimise din oficiu şi Administraţiei Prezidenţiale, dar ele nu sunt destinate special Administraţiei Prezidenţiale.

Dacă informarea conţine lucruri care sunt demne de ştiut în zona spitalelor, informarea merge la Prim-ministru, Ministrul Sănătăţii, eventual la un director judeţean. Dacă sunt sesizate abateri care eventual ar putea fi considerate penale, atunci aceste informări merg şi la Parchete. De fiecare dată, cel care este autoritate în domeniu, trebuie să acţioneze. Dacă o informare este făcută pentru Ministrul Sănătăţii, nu acţionează instituţional Administraţia Prezidenţială.

Dacă sunt chestiuni foarte grave, atunci consilierii prezidenţiali vin cu o informare specială către mine şi dacă, într-adevăr, consider şi eu ca este un caz grav pot să-l prezint într-o discuţie cu Prim-ministrul, căci este o chestiune care ţine de guvern, sau chiar pot să cer o informare în CSAT. Dar nu este gândit în aşa fel încât să primească informări zece oameni şi Preşedinţia să sesizeze suplimentar Ministerul Sănătăţii: "Atenţie că ne-a scris SRI ca sunt anumite probleme!"

Jurnalist: Înseamnă, domnule Preşedinte, că până acum nu aţi primit nici o informare cu privire la sistemul de sănătate pe care aţi considerat-o gravă până în acest moment?

Iohannis: Ba da, imediat după Colectiv am primit câteva şi le-am discutat la vremea respectivă.

Jurnalist: Sunt suspiciuni că în spatele Hexi Pharma s-ar afla un serviciu secret - preşedintele Senatului, domnul Călin Popescu Tăriceanu. Cum catalogaţi această declaraţie, cum o vedeţi?

Iohannis: Cu ghilimele.

Jurnalist: De luat în serios?

Iohannis: Dacă nu am fi în campanie electorală, s-ar putea să fie o afirmaţie stranie, dar o cataloghez sub alte declaraţii de campanii electorale. Nu pot să iau în serios într-o conferinţă de presă publică o afirmaţie de acest tip. Dacă cineva are indicii că aşa este, atunci este obligat prin lege, atenţie, nu prin faptul că vă spun eu acum, este obligat prin lege să dea aceste informaţii procurorilor. Dacă nu o face, este pasibil de o urmărire penală, fiindcă se numeşte tăinuirea unor informaţii.

Jurnalist: Având în vedere situaţia dezinfectanţilor, putem vorbi despre un genocid, poate foarte multe mii de persoane şi-au pierdut viaţa în urma acestor situaţii din spitale?

Iohannis: Putem să vorbim cu siguranţă despre o chestiune scandaloasă şi putem să vorbim, evident, de nevoia unei schimbări a sistemului şi aceasta este abordarea pe care o am. S-au întâmplat, probabil, situaţii în care pacienţii au suferit din cauza acestei nepăsări, fără să fie raportat cazul ca atare. Aceste lucruri pot fi verificate şi, din informaţiile mele, ele sunt în curs de verificare. Dar important este să tragem învăţămintele care se impun şi să schimbăm lucrurile în aşa fel încât pacienţii să nu fie trataţi cu indiferenţă, cu nepăsare, datorită unor oameni care nu şi-au făcut treaba.