Iohannis: Nu cred că Tudorel Toader va solicita revocarea din funcţie a lui Lazăr şi Kovesi

Noul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, a decis să-i evalueze pe procurorul general şi pe şefa DNA după decizia CCR în cazul OUG 13 şi urmează să prezinte concluziile acestui demers. În ciuda speculaţiilor, preşedintele Iohannis nu crede că se va pune problema revocării celor doi înalt magistraţi.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis nu crede că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va solicita revocarea din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr şi a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a căror activitate el personal este foarte mulţumit.

"Una la mână, sunt foarte mulţumit de activitatea procurorilor de la DNA şi DIICOT. Asta este opinia mea. Doi, sincer, nu cred că cineva va solicita aşa ceva. Foarte bine, din când în când, să se facă evaluări, îi ajută pe cei evaluaţi să funcţioneze mai bine. În politică se discută multe, multe lucruri, şi ce trebuie şi ce nu trebuie. Eu am spus că nu cred că va solicita cel care trebuie conform legii să o facă această măsură", a declarat Iohannis, citat de Agerpres.

Întrebat dacă a discutat cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, preşedintele a replicat: "Nu există niciun demers în sensul revocării. Haideţi să aşteptăm evaluarea".

Şeful statului a atras atenţia că decizia CCR potrivit căreia DNA a încălcat separaţia puterilor în stat în cazul anchetei privind OUG 13 trebuie luată ca atare.

"Nu este prima dată când CCR constată că a existat un conflict şi aceste hotărâri sunt foarte bune pentru a evita astfel de situaţii pe viitor. În rest, nu cred că trebuie luate măsuri administrative, trebuie luată ca atare decizia, studiată motivarea şi aplicat tot ce scrie acolo", a precizat Iohannis.