Iohannis: Politica celui mai puternic pur şi simplu nu mai merge. Fără descentralizare nu va exista dezvoltare

Descentralizarea şi modernizarea administraţiei nu se pot face împotriva cuiva, sau pentru cineva, ci trebuie să aibă ca scop îmbunătăţirea întregului sistem, iar pentru asta este nevoie de un consens politic, a explicat preşedintele Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Fără descentralizare nu va exista dezvoltare, însă aceasta trebuie făcută în baza unei analize realiste asupra nevoilor şi consecinţelor unei astfel de decizii, a declarat miercuri, în cadrul unei dezbaterii la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, preşedintele Klaus Iohannis.

"De câteva luni, nu surprinzător, auzim din nou că ar exista intenţia unei astfel de reforme, dar nici astăzi nu avem o analiză realistă asupra nevoilor şi consecinţelor descentralizării în România, cum nu am avut nici atunci. O parte dintre iniţiativele recente au născut controverse. Tocmai de aceea sper ca guvernanţii să se folosească cu înţelepciune de învăţămintele trecutului şi să nu introducă o discriminare între autorităţile publice locale. O spun apăsat: fără descentralizare nu va exista dezvoltare. De aceea, sper că nu vom asista iarăşi la un nou început fără finalitate, mai ales sper că nu vor fi făcute aceleaşi greşeli, pentru că politica celui mai puternic pur şi simplu nu mai merge", a declarat Iohannis, la dezbaterea "Modernizare, dezvoltare, descentralizare. Administraţia locală vorbeşte!", citat de Agerpres.

În opinia preşedintelui, o astfel de reformă majoră trebuie adoptată în baza unui consens politic.

"Acest proiect naţional extrem de important nu poate fi realizat decât prin implicarea activă a fiecăruia dintre dumneavoastră, nu un partid, nu un om, nu o guvernare, cum încearcă unii să ne convingă. Cu cât aceste lucruri se fac în grupuri mai restrânse, cu atât erorile şi nereuşitele vor fi mai pronunţate şi mai grave pentru comunităţile locale. Descentralizarea şi modernizarea administraţiei nu se pot face împotriva cuiva, ci pentru a îmbunătăţi sistemul. Nu pot fi făcute împotriva cuiva şi, ţin să vă anunţ, nu pot fi făcute pentru cineva. Doar prin consens pot fi găsite cele mai bune soluţii", a subliniat Iohannis.

Potrivit şefului statului, viziunea simplificatoare a unora dintre cei implicaţi şi mai ales înţelegerea greşită că regionalizarea şi descentralizarea nu reprezintă altceva decât împărţirea influenţelor politice au condus la acest eşec. Un alt motiv care a blocat dezbaterea pe tema regionalizării şi descentralizării îl reprezintă "interesele" liderilor politici din judeţe.

"Subiectele principale care au blocat dezbaterea au fost numărul regiunilor, alegerea structurilor de conducere regionale şi plasarea capitalelor de regiune. Cu alte cuvinte, politica celui mai tare, o luptă de orgolii şi de interese de multe ori mărunte, o confruntare despre cine şi cum îşi adjudecă interesele politice", a mai precizat Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne