Iohannis: România, afectată de populism, electoralism, propagandă şi goana după imagine a politicienilor

Preşedintele Klaus Iohannis a atras atenţia că populismul, electoralismul, goana după imagine şi înlocuirea acţiunii de substanţă cu propaganda se numără printre problemele care au afectat România ultimilor ani.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Invitat la evenimentul "Magna Carta, fundamentul statului de drept britanic, cu o istorie de 800 de ani", preşedintele Klaus Iohannis a susţinut un discurs în cadrul căruia a vorbit, printre altele, despre problemele cu care se confruntă democraţia, adoptarea legii votului prin corespondenţă, precum şi despre statul de drept şi justiţia din ţara noastră.

"Magna Carta este astăzi privită ca fundament al libertăţii şi al democraţiei. La atâtea secole după semnarea sa, democraţia are de înfruntat alte pericole şi provocări, mai bine ascunse sub aparenţe, dar care nu trebuie subestimate. Populismul, electoralismul, goana după imagine şi înlocuirea acţiunii de substanţă cu propaganda sunt printre cele mai nocive. Iar România ultimilor ani nu fost deloc lipsită de aceste tentaţii.

Politica făcută de dragul câştigului electoral imediat şi cu gândul doar la beneficiile de imagine, măsurile nefundamentate luate în prag de alegeri în speranţa câtorva voturi în plus, promisiunile fără acoperire în scopul manipulării, propaganda goală de conţinut fac democraţia fragilă. Toate acestea o îndepărtează de menirea sa – reprezentarea cetăţenilor şi guvernarea în serviciul lor", a declarat Iohannis.

Legea votului prin corespondenţă

De cealaltă parte, preşedintele arată că ceea ce face astăzi o democraţie puternică este participarea cetăţenilor, comportamentul responsabil al actorilor politici şi soliditatea instituţiilor şi mecanismelor democratice.

"Participarea nu poate fi separată de garantarea dreptului la vot. Avem o guvernare care s-a dovedit incapabilă să asigure condiţiile necesare pentru exercitarea acestuia de către toţi cetăţenii în ţară şi în străinătate. Absenţa unei legi a votului prin corespondenţă ar fi în continuare o piedică în a garanta tuturor cetăţenilor români, oriunde s-ar afla ei, dreptul la vot", a subliniat Iohannis.

Şeful statului şi-a exprimat speranţa că există înţelepciune la nivelul tuturor partidelor pentru a schimba cât mai repede această stare de fapt şi de a finaliza acest proiect. În acest context, Iohannis s-a declarat bucuros că Senatul a votat proiectul legii şi speră ca săptămâna viitoare deja să fim în posesia unei astfel de legi.

Bugetul, puşculiţa PSD

"Pe de altă parte, ne aflăm în perioada imediat premergătoare construirii bugetului. Îmi doresc ca el să fie rezultatul unei viziuni, al asumării unor obiective în interesul întregii societăţi şi al respectării angajamentelor luate de întreaga clasă politică, nu al unor calcule electoraliste sau interese partizane.

Practica direcţionării de resurse de la bugetul statului pentru a influenţa procesul electoral nu are ce căuta într-o democraţie puternică. Renunţarea la un asemenea mod de lucru ar fi tocmai expresia unui comportament responsabil", a atras atenţia Iohannis.

Statul de drept şi justiţia

Consolidarea statului de drept şi întărirea mecanismelor democratice reprezintă, potrivit preşedintelui, o prioritate a mandatului său. "Statul de drept înseamnă că nimeni nu este ignore presus de lege. Iar când spunem "nimeni", aceasta înseamnă de fapt nicio putere a statului şi nicio persoană, indiferent de demnitatea publică în care se află într-un moment sau altul."

"În calitatea de Preşedinte al României, mi-am asumat rolul de a fi un promotor şi garant al statului de drept. Cred că acţiunile mele, în acest aproape prim an de mandat, vorbesc de la sine despre modul în care am susţinut pe deplin domnia legii şi funcţionarea justiţiei. Justiţia din România a parcurs un proces de schimbare, care a făcut ca întreg sistemul să devină unul eficient, modern şi performant. Aceste demersuri trebuie continuate. Un sistem judiciar independent, integru şi imparţial, în care drepturile omului sunt respectate pe deplin, este unul din pilonii de bază ai unui stat democratic", a continuat Iohannis.

În opinia preşedintelui, justiţia contribuie la însănătoşirea societăţii prin combaterea unor fenomene grave care stagnează evoluţia comunităţii, de tipul corupţiei, precum şi la reechilibrarea raporturilor juridice de drept privat, indiferent de natura lor. La intrarea în profesie, magistraţii, judecătorii şi procurorii jură să respecte Constituţia şi legile ţării, drepturile şi libertăţile cetăţenilor. În acest mod, se subliniază o dată în plus supremaţia Constituţiei.

"Eforturile de până acum pentru întărirea mecanismelor democratice trebuie continuate şi prin creşterea calităţii actului legislativ. De altfel, "rule of law" presupune calitate, transparenţă şi corectitudine în adoptarea actelor normative. Vreau să reafirm aici faptul că România are nevoie de legi clare, coerente şi durabile, că o democraţie solidă nu îşi permite schimbări de legislaţie de pe o zi pe alta şi nici artificii procedurale de tipul comasării mai multor acte normative, fără nicio legătură între ele, într-o singură ordonanţă de urgenţă.

În acelaşi timp cu schimbarea practicilor în materie de legiferare trebuie să existe şi o schimbare a atitudinii fiecăruia dintre noi, prin respingerea oricăror tentative de încălcare a legii. Locul, parcursul şi viitorul României pot fi garantate prin asigurarea domniei legii", a mai declarat Iohannis.

An electoral

"Pentru România urmează un nou an electoral. Clasa noastră politică va da în 2016 un examen al maturizării. Liderii politici, partidele, candidaţii vor avea ocazia să demonstreze că au înţeles lecţiile trecutului, că fac o opţiune definitivă pentru "rule of law" şi că pot păstra decenţa şi principialitatea chiar în interiorul unei aprige bătălii electorale", a afirmat preşedintele.

În final, Iohannis a ţinut să îşi exprime convingerea că România dispune de toate resursele necesare pentru consolidarea democraţiei şi întărirea statului de drept, în care prevalează principiul domniei legii. "Avem datoria să continuăm măsurile necesare pentru ca justiţia să funcţioneze, instituţiile să devină pe deplin eficiente, puternice şi credibile, iar cetăţenii să se simtă apăraţi, respectaţi şi în siguranţă."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne