Iohannis: România şi-a atins obiectivele la reuniunea NATO

NATO rămâne aceeaşi organizaţie relevantă, puternică şi, mai ales, unită, a opinat Iohannis, anunţând că ţara noastră şi-a atins obiectivele la ultima reuniune a NATO, una specială la care au luat parte noul preşedinte al SUA şi noul preşedinte al Franţei.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Florin Chirila/Epoch Times)

România şi-a atins obiectivele la reuniunea Şefilor de Stat şi de Guvern ai statelor membre NATO de la Bruxelles, a anunţat joi preşedintele Iohannis.

Potrivit şefului statului, reuniunea nu a fost un Summit NATO obişnuit, ci a avut o semnificaţie politică deosebită, fiind prima întâlnire la nivel înalt a Alianţei la care au participat noul Preşedinte al Statelor Unite ale Americii şi noul Preşedinte al Franţei.

"Le-am adresat un bun venit călduros la NATO şi i-am asigurat de tot sprijinul meu şi al României, care are parteneriate strategice solide cu ambele ţări."

Klaus Iohannis a mai precizat că după discuţiile de joi, NATO rămâne aceeaşi organizaţie relevantă, puternică şi, mai ales, unită.

"Am salutat, la Reuniune, reiterarea fermă, de către Preşedintele Trump, a angajamentului SUA pentru Alianţă, pentru apărarea colectivă şi consolidarea Flancului Estic, inclusiv prin foarte recenta propunere de creştere a finanţării Iniţiativei de Reasigurare Europeană, în 2018, de la 3,4 miliarde, cât a fost până acum, la 4,8 miliarde dolari.

De asemenea, am subliniat importanţa unei relaţii transatlantice solide. În sprijinul acesteia, o decizie importantă a statelor membre a privit împărţirea mai judicioasă a responsabilităţilor, prin stimularea creşterii bugetului pentru apărare al fiecărui Aliat. Faptul că România a alocat deja 2% din PIB pentru apărare este foarte apreciat de Aliaţii noştri. Însă, o repet, este esenţială cheltuirea acestor sume potrivit scopului lor, ceea ce depinde de Guvern.", a susţinut preşedintele.

Potrivt şefului statului, în mod concret, la Bruxelles s-a decis joi dezvoltarea unor planuri naţionale, pe 3 componente, pentru fiecare ţară în parte, sigur, care vor permite, pe baza unor raportări anuale, o monitorizare riguroasă a paşilor fiecărui stat membru pentru atingerea acestui obiectiv.

Cele trei componente sunt:

- Angajamente de creştere a alocărilor pentru apărare, pentru atingerea ţintei de 2% din PIB, din care cel puţin 20% pentru investiţii în echipamente şi cercetare-dezvoltare;

- Angajamente de investiţii în capabilităţi moderne pentru îndeplinirea ţintelor asumate la nivelul NATO;

- Angajamente privind contribuţiile naţionale la operaţii, misiuni, precum şi alte activităţi.

De asemenea, la summit s-a convenit că NATO trebuie să fie mai activă în combaterea terorismului. În acest scop, s-a decis ca NATO să devină membru al Coaliţiei anti-Daesh, acordarea unei susţineri mai consistente Coaliţiei prin intermediul capabilităţilor AWACS ale aliaţilor, sprijin suplimentar pentru capacităţile de apărare ale partenerilor din vecinătatea sudică a NATO, precum şi alte măsuri incluse într-un plan de acţiune foarte consistent, inclus în documentul pe această temă pe care cu toţii l-am adoptat azi.

"Cu prilejul Reuniunii a fost salutată, inclusiv de către mine, în numele României, finalizarea aderării Muntenegrului la Alianţă. În acelaşi timp, am evidenţiat statutul României de contributor important şi responsabil la NATO, care îşi respectă toate angajamentele. M-am referit astfel la progresele privind Brigada Multinaţională şi la iniţiativa Combined Joint Enhanced Training, la exerciţiile pe care le găzduim, dar şi la prezenţa navală intensificată la Marea Neagră.", a adăugat Iohannis.

În cadrul reuniunii, şeful statului a subliniat că adaptarea NATO la evoluţiile din regiunea Mării Negre şi din estul Alianţei trebuie să continue, fiind esenţial să stabilim linii prioritare de acţiune pe 3 direcţii:

"Prima direcţie - în primul rând, trebuie să continuăm întărirea apărării colective, care presupune consolidarea progreselor deja obţinute privind postura de apărare şi descurajare pe Flancul Estic. Am reiterat şi importanţa coerenţei între abordarea nordului şi cea a sudului Flancului Estic, fiind necesară o prezenţă aliată sporită, persistentă, în sudul acestuia, pe toate dimensiunile – terestră, aeriană şi, desigur, în Marea Neagră.

În al doilea rând, trebuie continuat sprijinul NATO pentru consolidarea rezilienţei şi capacitaţilor de apărare ale partenerilor din vecinătate, în mod echilibrat, inclusiv pentru cei din est, în cadrul efortului Alianţei de proiectare a stabilităţii.

În al treilea rând, este nevoie de o abordare clară şi unitară în relaţia cu Rusia.", a explicat Iohannis.

Potrivit lui Iohannis, reuniunea a confirmat, prin intervenţiile Aliaţilor, menţinerea politicii NATO privind Rusia.

"Alianţa continuă să se bazeze pe descurajare şi apărare puternice, precum şi pe disponibilitatea dialogului.

În concluzie, pot să spun că şi la aceasta Reuniune, România şi-a atins obiectivele.", a anunţat Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne