Iohannis: Trebuie să recunosc că sunt îngrijorat. Bugetul este unul problematic şi riscant

Bugetul este unul problematic şi riscant. Se prevăd venituri care sunt supraevaluate şi, pe de altă parte, se prevăd cheltuieli foarte mari, astfel că există riscul real să se depăşească deficitul de 3%, a tras un semnal de alarmă preşedintele Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)
Andrei Pricopie
14.02.2017

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi, la finalul întrevederii cu premierul Sorin Grindeanu şi ministrul Finanţelor Viorel Ştefan, că va decide în următoarele zile dacă va promulga sau nu Legea bugetului.

"Am primit de la Parlament Legea bugetului şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Mi s-a părut corect să cunosc opinia Guvernului înainte de a lua o decizie pe promulgare sau retrimitere în Parlament. Am avut această discuţie astăzi cu Prim-ministrul şi Ministrul Finanţelor. Bugetul, la o primă analiză pe care am făcut-o, este unul problematic şi riscant. Se prevăd venituri care, după părerea mea, sunt supraevaluate. Pe de altă parte, se prevăd cheltuieli foarte mari. Există riscul real să se depăşească deficitul de 3%", a declarat Iohannis.

Potrivit preşedintelui, nu putem să nu vedem că aici avem de-a face cu o sumă extraordinar de mare la aşa-numitele credite de angajament. Sunt credite de angajament prevăzute, în sume de 54 de miliarde, care vor apăsa asupra bugetelor din anii următori.

"Toate aceste lucruri le-am transmis Guvernului, care are un punct de vedere propriu, pe care probabil îl va transmite şi în spaţiul public. În zilele următoare, împreună cu echipa mea, vom aprofunda analiza acestor două bugete. Sigur, vom avea în vedere şi punctele de vedere prezentate astăzi de Prim-ministru şi de Ministrul Finanţelor, dar, în ansamblu, trebuie să recunosc că sunt îngrijorat", a subliniat Iohannis.

Întrebat dacă se gândeşte să retrimită această lege în Parlament sau să ceară alte garanţii de la Guvern, preşedintele a replicat că va lua o decizie în zilele următoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor