Iranul ameninţă SUA cu închiderea Strâmtorii Ormuz

După ce liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a criticat prezenţa americană în Golful Persic şi a cerut Statelor Unite să părăsească zona, Teheranul a ameninţat că va închide Strâmtoarea Ormuz dacă se va simţi ameninţat de SUA şi aliaţii săi.
Un avion zboară deasupra munţilor în sudul Strâmtorii Hormuz.
Un avion zboară deasupra munţilor în sudul Strâmtorii Hormuz. (Captură Foto)

Iranul a promis că va închide Strâmtoare Ormuz dacă se simt “ameninţaţi” de SUA sau aliaţii săi.

“Trebuie să contracarăm orice trecere periculoasă şi rău intenţionată prin Strâmtoarea Ormuz. Avertizăm SUA şi pe aliaţii săi în legătură cu orice trecere prin Ormuz care ne prejudiciază, întrucât dacă, se întâmplă aşa ceva, nu vom avea altă alternativă decât să acţionăm în conformitate cu Convenţia din 1982 [a ONU asupra Legii Mării]”, a declarat generalul de brigadă Hossein Salami, fiind citat de agenţia iraniană de ştiri Mehr.

Salami a făcut referire la capturarea din luna ianuarie a 10 marinari americani care aparent ar fi pătruns în apele teritoriale iraniene, susţinând că “americanii ar trebui să înveţe din adevărurile istorice recente”.

Conform agenţiei ruse de ştiri Sputnik, iranienii au decis să răspundă la exerciţiile maritime conduse de SUA ce au fost desfăşurate luna trecută în zonă, precum şi în Canalul Suez şi Strâmtoarea Bab al-Mandeb.

Liderul Suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a condamnat SUA şi a cerut o explicaţie.

Aproximativ o treime dintre transporturile maritime de petrol ale lumii trec prin Strâmtoarea Ormuz.

Oficiali din Marina SUA susţin că au deseori probleme cu Marina iraniană în Golful Persic. Iranul a scufundat o replică a unui portavion american în luna februarie în regiune. În plus, SUA a declarat că recentele teste cu rachete iraniene au fost foarte provocatoare, conform Times of Israel.

Iranul desfăşoară exerciţii militare în Strâmtoarea Ormuz în mod regulat.

“Este dreptul nostru legitim. Nu vom permite niciunei puteri sau ţări să ia decizii în ceea ce priveşte măsurile noastre de apărare şi exerciţiile noastre” militare, a declarat Salami.

Tensiunile dintre Iran şi SUA s-au intensificat după acordul nuclear încheiat între iranieni şi marile puteri în iulie 2015, în baza căruia sancţiunile economice internaţionale împotriva Teheranului au fost ridicate în schimbul unei promisiuni din partea acestuia că îşi va restricţiona programul nuclear. SUA susţine însă că Iranul nu îşi respectă partea din acord şi că dezvoltă rachete.