Iranul critică misiunea maritimă propusă de europeni în Golful Persic

Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene.
Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene. (Getty Images)

Iranul a condamnat duminică propunerea Marii Britanii de creare a unei misiuni maritime conduse de europeni în Golful Persic, susţinând că este “provocatoare”, potrivit Deutsche Welle.

“Am auzit că intenţionează să trimită o flotă europeană în Golful Persic, lucru care în mod natural poartă un mesaj ostil, este provocator şi va amplifica tensiunile”, a declarat Ali Rabiei, purtător de cuvânt al guvernului iranian, citat de agenţia iraniană de ştiri ISNA.

Marea Britanie a susţinut la începutul săptămânii că plănuieşte să lanseze o forţă condusă de europeni pentru a proteja transporturile maritime în zona Golfului ca răspuns la capturarea de către Iran a unui petrolier sub pavilion britanic în 19 iulie.

Gărzile Revoluţionare Islamice ale Iranului (IRGC) au urcat la bordul petrolierului britanic Stena Impero în strâmtoarea strategică Ormuz, după ce a pretins că nava nu a răspuns la apelurile de urgenţă şi şi-a închis transponderul după ce ar fi lovit o ambarcaţiune de pescuit.

Guvernul britanic a fost criticat pe motivul că nu a adoptat măsuri mai proactive pentru a-şi proteja navele.

Capturarea petrolierului Stena Impero a avut loc după ce Marina Regală britanică a confiscat superpetrolierul iranian Grece 1 în largul coastei Gibraltarului pe baza suspiciunii că transporta petrol iranian către Siria, încălcând astfel sancţiuni impuse de UE împotriva regimului din Damasc.

Securitate maritimă

Prin Strâmtoarea Ormuz este transportat o treime din petrolul global livrat pe cale maritimă din ţările bogate în energie din Orientul Mijlociu.

Rabiei a declarat că Iranul consideră că ţările din regiune ar trebui să asigure securitatea navelor care trec prin Strâmtoarea Ormuz.

SUA a promis că îşi va amplifica securitatea militară în regiune pentru a monitoriza activităţile iranienilor.

Relaţiile dintre Teheran şi SUA s-au deteriorat semnificativ de când preşedintele american Donald Trump s-a retras anul trecut din acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri şi după ce, ulterior, a reimpus sancţiuni economice severe asupra multor sectoare iraniene, inclusiv industriile cruciale ale petrolului şi în domeniul financiar. Recent, Washingtonul a înăsprit sancţiunile şi a susţinut că urmăreşte să reducă la zero exporturile de petrol iranian.

Ca răspuns la sancţiunile americanilor, Teheranul a luat măsuri pentru a depăşi două limite impuse de acordul nuclear JCPOA: una în ceea ce priveşte cantitatea de uraniu pe care o poate stoca şi una vizând gradul de puritate la care îşi poate îmbogăţi uraniul, crescând acest grad de la 3,67% la 4,5%. De asemenea, Iranul a ameninţat că intenţionează să crească gradul de puritate la 20%. Măsurile iranienilor au declanşat noi ameninţări din partea SUA privind aplicarea de noi sancţiuni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe