Iranul sfidează sancţiunile Consiliului de Securitate, dezvoltând rachete balistice

Fotografie eliberata de Ministerul Apararii iranian pe 23 mai, infatisand o linie de productie a rachetelor Qiam, de fabricatie proprie
Fotografie eliberata de Ministerul Apararii iranian pe 23 mai, infatisand o linie de productie a rachetelor Qiam, de fabricatie proprie (Vahid Reza Alaei / AFP / Getty Images)

În ciuda sancţiunilor impuse de către Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Iranul continuă dezvoltarea rachetelor balistice, conform unui raport confidenţial al ONU.

Datele aduse de raportul ONU ameninţă să anuleze o posibilă reducere a sancţiunilor impuse Teheranului, cât şi negocierile privind programul nuclear al Iranului.

Rezoluţia Consiliului de Securitate interzice Iranului să ”participe la activităţi legate de rachetele balistice”. Comunitatea internaţională se teme că Iranul ar putea folosi rachetele pentru a lansa focoase nucleare, din cauza programului de îmbogăţire a uraniului peste 3,5%, care este limita la care poate fi folosit în centrale nucleare.

Duminică, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a cerut Gărzii Revoluţionare să producă rachete balistice ”în masă”, criticând ONU pentru sancţiuni.

„Se aşteaptă ca noi să ne limităm programul de construcţie a rachetelor în timp ce ei [Occidentul, n.r] ameninţă constant Iranul cu acţiuni militare. Asta este o aşteptare stupidă, idioată... Garda Revoluţionară ar trebui să-şi continue programul şi să nu fie satisfăcuţi cu nivelul actual. Ar trebui să producă în masă”, a declarat Khamenei.

Teheranul susţine că programul de rachete balistice ar trebuie scutit de sancţiuni, precizând că rachetele vor fi folosite numai pentru conflicte convenţionale.

Programul de rachete ar aduce un avantaj Iranului în cazul unui conflict violent în Orientul Mijlociu, a declarat un oficial sub protecţia anonimatului.

Din cauza programului spaţial al Teheranului, supravegherea programului de rachete balistice este foarte dificilă, potrivit raportului ONU.

Iranul a reuşit să lanseze sateliţi în spaţiu încă din 2009, piesele pentru cele două tipuri de rachete - cele balistice şi cele purtătoare de sateliţi fiind foarte asemănătoare.

Un raport al Serviciului de Cercetare al Congresului american din 2012 arată că piesele necesare rachetelor balistice ar fi fost furnizate de China.

Teheranul a sfidat şi interdicţia impusă de Consiliul de Securitate al ONU asupra îmbogăţirii uraniului şi a altor activităţi nucleare, îngreunând procesul negocierilor privind programul nuclear.

Discuţiile privind programul nuclear de la Viena se vor relua miercuri, diplomaţii celor şapte ţări având ca termen limită pentru încheierea unui acord final data de 20 iulie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe