Analist Stratfor: Ruşii nu cuceresc Europa cu tancul, ci controlând mass-media şi bănci

(photos.com)

Analistul Stratfor, Robert Kaplan, desemnat în 2011 de către Foreign Policy printre "Primii 100 de gânditori ai lumii" a avertizat România să se ferească de acţiunile Rusiei în următorii cinci ani. Faimosul articolul 5 din Tratatul NATO îi protejează pe membrii Alianţei de o invazie terestră, însă nu şi de acţiuni subversive, lucru de care Vladimir Putin este foarte conştient, a atras atenţia joi analistul american, cu ocazia lansării la Bucureşti a cărţii sale, „Răzbunarea geografiei”.

"Presupun că Putin, fiind un ofiţer de informaţii, nu un funcţionar plicticos, ştie că Articolul 5 din Tratatul NATO protejează membrii NATO împotriva unei invazii terestre, dar nu protejează membrii NATO împotriva acţiunilor subversive, împotriva activităţii serviciilor de informaţii, împotriva imperialismului prin intermediul companiilor energetice, mai degrabă decât prin intermediul Armatei Roşii. Nu protejează Europa Centrală şi de Est împotriva acţiunilor subversive prin cumpărarea mediei şi a băncilor", a avertizat analistul american.

"De aceea, cred că provocarea strategică pentru România şi vecinii săi este să se protejeze nu împotriva unei acţiuni imediate a Rusiei, ci împotriva unei acţiuni subversive lente în următorii cinci ani", a avertizat Kaplan, citat de Mediafax.

Explicând că nevoia de expansiune teritorială a Moscovei vine din insecuritate, Rusia fiind o ţară cu un teritoriu foarte vast dar mai puţini cetăţeni decât Bangladesh, Kaplan a afirmat că ceea ce îşi doreşte Putin este crearea unei zone de influenţă în Europa Centrală şi de Est şi în Caucaz, o zonă a cărei politică să fie controlată de Kremlin,

"Ceea ce vrea preşedintele rus este o zonă tampon tradiţională în Europa Centrală şi de Est şi în Caucaz. Cu alte cuvinte, el nu vrea să recreeze Pactul de la Varşovia. Acesta a fost prea scump şi de aceea s-a prăbuşit Uniunea Sovietică. El vrea o zonă tampon tradiţională, de influenţă, cuvântul potrivit ar fi finlandizare. Vrea ca în Europa Centrală şi de Est şi în Caucaz să aibă o situaţie similară celei pe care o avea URSS în Finlanda în timpul Războiului Rece, când politica externă finlandeză era, într-o anumită măsură, deţinută de URSS. Li se permitea să fie capitalişti şi democraţi, dar în alte zone nu erau independenţi deloc", a declarat Kaplan.

Ucraina, ca loc de naştere al Rusiei, este mai importantă pentru Moscova decât este pentru Europa şi pentru SUA, astfel că ruşii vor fi "mai agresivi pentru a o păstra", a mai explicat joi analistul Stratfor, arătând că Putin a intuit corect faptul că Europa nu va impune sancţiuni semnificative împotriva Rusiei, din cauza dependenţei energetice şi a implicării economice în Rusia. "Şi probabil că are dreptate, atât timp cât nu trimite trupe în Ucraina, ceea ce-i puţin probabil", a declarat Robert Kaplan.

Robert Kaplan şi-a lansat joi la MAE volumul "Răzbunarea geografiei", cu această ocazie analistul american anunţând că următoarea sa carte va fi despre România. La lansare au fost prezenţi ministrul de Externe, Titus Corlăţean consilierul prezidenţial Iulian Fota, directorul SIE, Teodor Meleşcanu, şi senatorul PSD Mircea Geoană.

Avertismentul lui Kaplan cu privire la tendinţa Rusiei de a cuceri Europa nu cu tancul ci prin subversiune, manipulare şi spionaj este în consonanţă cu opiniile secretarului general NATO, Anders Fogh Rasmussen, care a declarat astăzi, la Bucureşti că în ultima vreme activităţile de spionaj ale ruşilor s-au intensificat „peste limitele tradiţionale” în timp ce Rusia este angajată de asemenea masiv în răspândirea de dezinformări, campanii de manipulare, care includ influenţarea mass-media şi a ONG-urilor. "Este o operaţiune foarte sofisticată cu scopul de a influenţa opinia publică, ca şi procesul de decizie politică în statele membre NATO", a explicat Rasmussen politica de control prin manipulare practicată de liderii de la Kremlin.