Peste 20 de decese în timpul protestelor anti-Beijing din Vietnam

Proteste anti-Beijing în Vietnam.
Proteste anti-Beijing în Vietnam. (youtube.)

Mii de vietnamezi au protestat violent, joi, împotriva agresiunilor chineze din Marea Chinei de Sud, atacând una din cele mai mari zone industriale din Vietnam şi ucigând peste 20 de persoane, dintre care o mare parte chinezi, a notat Reuters.

Peste 20 de persoane şi-au pierdut viaţa în timpul celor mai mari proteste anti-Beijing. Cinci dintre victime sunt muncitori vietnamezi iar 16 sunt etnici chinezi, conform martorilor şi cadrelor medicale locale.

”Mai mult de 100 de persoane au ajuns la spital noaptea trecută. Mulţi erau chinezi. Mai mulţi sunt aduşi la spital şi în această dimineaţă”, a adăugat un doctor al spitalului Ha Tinh.

Armata şi paza de coastă a Chinei a mobilizat 86 de nave şi submarine în apele Vietnamului, pentru a proteja o platformă petrolieră instalată abuziv. Forţele navele au agresat în repetate rânduri autorităţile şi pescarii vietnamezi, în timp ce Beijingul a acaparat o mare parte din teritoriul maritim al Vietnamului din Marea de Sud a Chinei.

Protestele anti-China, iniţiate în Hanoi, s-au extins în capitala şi sudul Vietnamului. Acţiunile autorităţilor de la Beijing au ricoşat asupra cetăţenilor chinezi prinşi în protestele violente din Vietnam, determinând sute de chinezi să părăsească de urgenţă ţara.

Miile de vietnamezi au vandalizat şi incendiat mai multe zone industriale străine, dintre care multe aparţineau Taiwanului. Numai în regiunea Binh Duong, 460 de companii au anunţat că au suferit pagube în urma protestelor.

Aproximativ 600 de persoane au fost arestate pentru incitare, violenţă sau jaf, spune şeful poliţiei din Binh Duong.

Statele Unite a cerut Beijingului să rezolve disputa prin dialog şi să înceteze acţiunile menite să intimideze Hanoiul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe