Isar: Chinezii cumpără 51% din Rompetrol de banii iertaţi de Ponta

Cu cele 600 de milioane pe care practic Ponta i-a făcut cadou Rompetrol, statul român ar fi putut să cumpere el pachetul majoritar de acţiuni al companiei care a ajuns acum la chinezi.
(photos.com)

CEFC China va achiziţiona 51% din acţiunile Rompetrol cu 680 milioane de dolari, aceasta în condiţiile în care Victor Ponta (de altfel prieten declarat al guvernului de la Beijing) a anulat 600 milioane de dolari datorii ale Rompetrol către statul Român, atrage atenţia, printr-o postare pe blogul său, Lucian Isar.

Practic, cu datoria anulată de Ponta, statul român putea răscumpăra cei 51% din Rompetrol, reparând greşeala de privatizare pe nimic făcută de guvernanţii anului 2000, arată Isar.

Cei 600 de milioane de dolari datorie estimată nu ţin cont de prejudiciul generat prin finanţarea sub piaţa acceptată de statul Român în favoarea Rompetrol şi nici de amânarea încasării sumelor datorate, mai arată economistul, întrebându-se dacă după dosarele Rompetrol 1 şi Rompetrol 2 (în desfăşurare) va veni şi un Rompetrol 3 şi dacă acesta va viza anul 2000 sau anul 2013, anul "generozităţii" lui Ponta.

Articolul integral poate fi citiţi aici

Reamintim că Guvernul a ajutat Rompetrol Group de două ori, în zece ani, să scape de datoria de 600 de milioane de dolari către statul român.

Prima iertare de datorii a fost făcută sub patronajul lui Adrian Natase, în octombrie 2003, când Guvernul de atunci a emis o ordonanţă de urgenţă (118/2003) privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a datoriilor Rompetrol care se ridicau la circa 660 milioane dolari. Rompetrol Group s-a angajat să răscumpere obligaţiunile până pe 30 septembrie 2010 însă nu şi-a respectat obligaţiile, motiv pentru care statul român a acţionat imediat Rompetrol în judecată.

Zece ani mai târziu, un alt guvern, condus de pesedistul Victor Ponta, fost şef al Corpului de Control al lui Adrian Năstase, a decis să mai favorizeze o dată Rompetrol Group, renunţând la litigiile din acest caz, în schimbul unor promisiuni, care nici până în prezent nu au fost duse la îndeplinire.

La 13 ani de la primul act de favorizare a companiei în detrimentul statului român, DIICOT a decis să demareze o investigaţie. Deşi, în prezent, cercetările vizează modul în care a fost emisă ordonanţa de urgenţă din 2003, nu este exclus să fie extinse cercetările până la momentul în care Guvernul Ponta a aprobat memorandumul prin care statul român renunţă la litigiile prin care cerea plata milioanelor de dolari.

Tot după 13 ani, KMG, iertată de datorii, a fuzionat cu o companie chineză, China Energy Company (CEFC), care va prelua 51% din participaţiile pe care KMG le deţine la fostul Rompetrol Group, chinezii devenind astfel, dacă tranzacţia se va finaliza, beneficiarii cadourilor făcute de guvernele PSD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii