Isărescu sugerează că România ar putea să renunţe la alte împrumuturi de la FMI

Liviu Şerbănescu
07.01.2013

Încheierea "pozitivă" a actualului acord cu FMI în prima jumătate a acestui an va reprezenta un spaţiu suficient de conlucrare pentru întregul an 2013, a declarat luni Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, lăsând să se înţeleagă că România ar putea să nu mai perfecteze o nouă înţelegere cu instituţia internaţională.

"Deocamdată trebuie să-l terminăm pe acesta. Şi terminarea lui, discutarea acestui acord în luna ianuarie a acestui an şi cu perspectiva de încheiere, probabil pozitivă, a acestui acord cândva în prima jumătate, cred că oferă un cadru suficient de bun de conlucrare pentru întreg anul 2013", a precizat Mugur Isărescu, întrebat cum vede un nou acord cu FMI.

Guvernatorul BNR a evitat să comenteze pe marginea unui nou acord, argumentând că nu se poate exprima întrucât nu este uzual să se discute înainte de terminarea negocierilor.

"Aşa că, vă rugăm cu delicateţe să aveţi ceva răbdare încă câteva săptămâni", a încheiat Isărescu.

În perioada 15-29 ianuarie, o misiune a Fondului Monetar Internaţional condusă de Erik de Vrijer se va afla la Bucureşti pentru cea de-a 7-a şi a 8-a evaluare a acordului stand-by, principalele teme de discuţie fiind perspectivele economiei, bugetul pentru 2013, reformele structurale şi politica monetară. Misiunea FMI va fi însoţită de echipe de la Comisia Europeană şi Banca Mondială.

În prezent, România are în derulare un acord preventiv cu FMI şi UE în valoare de 5 miliarde euro, fonduri care nu vor fi accesate decât în caz de necesitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor