Israelul atacă Irakul noaptea, ţinteşte infrastructura iraniană

Dronă israeliană.
Dronă israeliană. (Captură Foto)

Un alt atac misterios a avut loc în Irak la sfârşitul zilei de vineri. Au fost atacate baze şi instalaţii ale miliţiilor şiite din Irak, considerate sub influenţa Iranului.

Vara aceasta, Bagdadul a acuzat Israelul pentru o serie de încălcări fără precedent ale spaţiului său aerian.

Cel mai nou incident a implicat un atac asupra bazei Imam Ali în apropierea frontierei cu Siria. Analiştii şi oficialii israelieni cred că Iranul construieşte în zona respectivă un coridor - aşa numitul "pod terestru", de-a lungul graniţei siriene - prin care să transporte logistică şi sprijin cu ajutorul Forţelor Populare de Mobilizare ale Irakului (PMF).

Mass-media israeliană s-a arătat interesată de fiecare nou atac „misterios” asupra Irakului, după ce, luna trecută, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a confirmat public că a fost nevoit să „apere” securitatea şi „interesele” Israelului chiar şi în îndepărtatul Irak.

The Times of Israel a descris atacul de vineri noaptea: avioane necunoscute ar fi lovit baze aparţinând miliţiilor sprijinite de Iran în Irak, aproape de graniţa cu Siria, la sfârşitul zilei de vineri.

Luptătorii şiiţi din regiunea Boukamal au răspuns cu foc antiaerian, potrivit presei locale. Nu au fost raportate victime.

Zona a fost lovită de mai multe atacuri aeriene în ultimele săptămâni, unii analişti le-au atribuit Israelului.

La începutul săptămânii, mass-media israeliană a prezentat imagini prin satelit, difuzate de compania privată de informaţii israeliene ImageSat Internaţional, care a dezvăluit o construcţie extinsă de-a lungul frontierei.

Atacul a avut loc în aceeaşi zi în care guvernul de la Bagdad a anunţat redeschiderea punctului de trecere a frontierei al-Qaim în Boukamal, care fusese cândva controlat de ISIS.

Dacă apar dovezi sau confirmări că Israelul este într-adevăr în spatele atacurilor aeriene nocturne, evoluţia ar putea semnala începerea unei campanii israeliene mai agresive pentru a se asigura că forţele pro-iraniene nu pot construi baze de-a lungul frontierei siriene.

Este de aşteptat ca aceste operaţiuni israeliene să primească încuviinţarea tacită a Washingtonului.

Luna trecută, The New York Times a confirmat că unele dintre atacurile asupra bazelor miliţiei şiite din Bagdad şi împrejurimile sale au fost efectuate de Israel.

Netanyahu a declarat în cadrul unui eveniment live Facebook în 30 august: „fac tot pentru a apăra securitatea naţiunii noastre din toate direcţiile: în nord, cu Libanul şi Hezbollah, în Siria, împotriva Iranului şi Hezbollah, din păcate în Irak de asemenea împotriva Iranului. Suntem înconjuraţi de Islamul radical condus de Iran”.

Atacuri aeriene similare (care implică fie drone sau avioane) asupra vestului Irakului şi a zonei de frontieră au avut loc pe 9, 19 şi 22 septembrie - soldându-se cu zeci de victime.

În prezent, în Parlamentul irakian există un curent de opinie în favoarea expulzării complete a trupelor americane din ţară, având în vedere acuzaţia că SUA închide ochii în faţa atacurilor israeliene, care sunt ilegale conform legislaţiei internaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe