Israelul execută agenţii Hamas vinovaţi de împuşcarea celor trei tineri

Tancuri israeliene deplasate la graniţa cu Fâşia Gaza, 18 iulie 2014. Israelul a început ofensiva terestră împotriva paramilitarilor organizaţiei Hamas
Tancuri israeliene deplasate la graniţa cu Fâşia Gaza, 18 iulie 2014. Israelul a început ofensiva terestră împotriva paramilitarilor organizaţiei Hamas (Andrew Burton/Getty Images)

Doi agenţi Hamas - cei care au declanşat o serie de violenţe acum trei luni, ce au condus la moartea a 2.000 de palestinieni şi la devastarea unei mari părţi din Gaza - au fost împuşcaţi mortal marţi de către agenţi de securitate din Israel, în oraşul Hebron din Cisiordania.

Cei doi, Marwan Kawasmeh şi Amar Abu-Eisha, sunt cei care au luat trei studenţi israelieni care făceau autostopul şi i-au executat în maşina lor.

Forţele de securitate israeliene au organizat o căutare pe scară largă a celor trei tineri - doi în vârstă de 16 ani, iar unul de 19 ani, care a durat o lună de zile, înainte de a le recupera trupurile. Pe parcursul căutării, Israelul a ridicat zeci de agenţi Hamas din Cisiordania, după ce a aflat că organizaţia era responsabilă de uciderea celor trei adolescenţi.

Ca răspuns, militanţii din Fâşia Gaza au început bombardamente cu rachete către Israel. Ofensiva cu rachete a durat mai multe zile, Forţele Aeriene israeliene au ripostat, iar conflictul a escaladat.

În cele 50 de zile ale confruntării, la care au participat şi forţe terestre israeliene, au fost omorâţi peste 2.100 de palestinieni. De partea cealaltă, 70 de soldaţi şi câţiva civili israelieni au murit în conflict.

Oficialii israelieni au declarat că cei doi bărbaţi căutaţi şi-au schimbat continuu locaţia în zona Hebron în ultimele 3 luni, primind mâncare şi adăpost din partea membrilor clanului Kawasmeh. La un moment dat, ei s-au ascuns într-o hazna nefolosită, acoperită cu nisip, şi în care se aflau tuburi pentru respirat. Ei s-au ascuns de asemenea în moschei, au precizat oficialii israelieni. Se crede că cei doi voiau să fugă în Iordania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe