Israelul în Uniunea Europeană?

(photos.com)
Epoch Times România
13.07.2011

În total 81 la sută dintre israelieni vor ca ţara lor să adere la Uniunea Europeană (UE), cu 12 la sută mai mult decât în 2009, potrivit unui sondaj publicat de Universitatea Ben Gurion, notează marţi ziarul La Vanguardia.

Sondajul, dat luni publicităţii, relevă o dată importantă: 47 la sută dintre cei chestionaţi simpatizează cu Uniunea Europeană pentru că aceasta mizează pe crearea unui stat palestinian pentru a rezolva conflictul cu care se confruntă zona.

Sondajul, realizat pe un eşantion de o mie de persoane la jumătatea lunii iunie, arată că 43 la sută dintre israelieni mizează pe întărirea relaţiilor cu UE, mai mult decât cei care susţin o apropiere de ONU (20 la sută) sau de NATO (7 la sută).

'Rezultatele demonstrează că opinia publică israeliană vede în UE un actor crucial şi că israelienii cred într-o mai mare cooperare şi nu într-o izolare', este de părere autorul său, Sharon Pardo, directorul Centrului de Studii pentru Politică şi Societatea Europeană din cadrul Universităţii situată în oraşul Beer Sheva, în sudul ţării.

Cei 47 la sută, care simpatizează cu UE, au declarat că sunt de acord cu faptul că Uniunea sprijină crearea unui stat palestinian, ca singură bază pentru soluţionarea conflictului din Orientul Mijlociu.

Alţi 19 la sută merg mai departe şi asigură că i-ar sprijini şi mai mult pe Cei 27 dacă ar angaja un dialog cu mişcarea islamistă Hamas, boicotată de Bruxelles, ONU, SUA şi Rusia de la câştigarea în 2006 a ultimelor alegeri legislative palestiniene.

Pe de altă parte, liderul european cel mai apreciat (55 la sută) este Angela Merkel, cancelarul Germaniei, una din ţările UE care susţin cel mai mult din punct de vedere diplomatic statul evreu.

Circa 8,5 la sută dintre israelieni au şi cetăţenia una din cele 27 de ţări membre ale UE, potrivit sondajului, care include o marjă de eroare de 3,3 la sută. De asemenea, un număr tot mai mare şi mai important de israelieni sprijină integrarea ţării în NATO: 68 la sută, cu 14 la sută mai mult decât în 2009.

Un procent similar, 64 la sută faţă de 54 la sută în 2009, sprijină o desfăşurare de forţe ale NATO în Gaza şi Cisiordania pentru a prezerva un eventual acord de pace cu palestinienii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor