Israelul plăteşte Turciei 20 milioane USD pentru raidul asupra flotilei din 2010

Un oficial turc a declarat că Israelul a plătit daune financiare în valoare de 20 milioane de dolari pentru raidul soldat cu victime asupra unei flotile care se îndrepta în 2010 spre Gaza. Relaţiile dintre cele două ţări au fost tot mai tensionate după raidul violent.
Nava umanitară Mavi Marmara din flotila atacată de comandourile israeliene în 31 mai 2010.
Nava umanitară Mavi Marmara din flotila atacată de comandourile israeliene în 31 mai 2010. (Captură Foto)

O sumă compensatorie de 20 milioane de dolari a fost transferată într-un cont administrat de Ministerul turc al Justiţiei, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute pentru AFP un oficial al Ministerului de Externe turc, cerând să rămână anonim.

Banii ar trebui să ajungă la familiile cetăţenilor turci care au fost ucişi în raidul desfăşurat de comandourile israeliene în 31 mai 2010 asupra unei flotile pro-palestiniene, a anunţat CNN Turk.

Flotila din 2010 urmărea să spargă blocada maritimă asupra Fâşiei Gaza asediate şi să transporte ajutoare umanitare.

Zece turci au murit în timpul raidului şi relaţiile dintre cei doi foşti aliaţi s-au deteriorat semnificativ.

Oficialul turc a declarat pentru AFP că guvernul din Ankara va oferi banii familiilor victimelor la momentul potrivit.

În schimbul compensaţiei, Turcia a renunţat la dreptul său de a cere luarea de măsuri legale împotriva soldaţilor israelieni implicaţi în raid.

Cele două ţări vecine au căutat să îşi îmbunătăţească legăturile pe parcursul verii. Turcia a avut trei cerinţe cheie, inclusiv compensaţia financiară, revenirea ambasadorilor ambelor ţări – care au fost retraşi după raidul din 2010 – şi uşurarea blocadei asupra Fâşiei Gaza.

Deşi blocada asupra Fâşiei Gaza rămâne în vigoare, guvernul din Ankara şi-a reluat livrarea de ajutoare umanitare către palestinieni prin porturile israeliene.

Un nou oficial turc a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că în curând va fi numit un nou ambasador în Israel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe