Istoricii estonieni ar fi găsit mormântul lui Vlad Ţepeş

Bustul lui Vlad Tepes din centrul orasului Sighisoara.
Bustul lui Vlad Tepes din centrul orasului Sighisoara. (David Greedy / Getty Images)

Istorici estonieni cred că au găsit în sfârşit mult căutatul mormânt al lui Vlad Ţepeş (denumit şi Vlad Draculea), domnitorul din secolul XVI al Ţării Româneştii, care a rămas în istorie atât pentru faptele eroice cât şi pentru duritatea cu care trata fărădelegile şi adversarii.

Conform Hurriet Daily, rămăşiţele domnitorului sunt în cimitirul din Piazza Santa Maria la Nova din Napoli, şi nu în munţii din Transilvania aşa cum se credea iniţial.

Vlad al treilea, Prinţul Valahiei, s-a născut între 1428 şi 1431, cel mai probabil în oraşul Sighişoara din Transilvania. Supranumit Draculea după tatăl său, numele său înseamnă ”Dragonul” şi provenea de la Ordinul Dragonului, a cărui membru ar fi fost începând din anul 1431.

Chiar dacă Vlad a devenit binecunoscut în Europa pentru cruzimea sa, metoda sa favorită de execuţie, trasul în ţeapă, a fost obiceiul care i-a oferit un loc în istorie şi i-a dat denumirea de ”Ţepeş”. Se spune că în timp ce Vlad se retrăgea dintr-o bătălie împotriva Imperiului Otoman în 1462, acesta a pus în ţeapă, în faţa oraşului Târgovişte, peste 20.000 de soldaţi inamici, încercând să respingă forţele otomane invadatoare. Cronicarii susţin că scena era atât de îngrozitoare încât otomanii, după ce au văzut imensitatea masacrului comis de Vlad, s-au întors şi s-au retras la Constantinopol.

”Atât de copleşit a fost de cele văzute, încât sultanul a spus că nu poate lua pământurile unui om care face atâtea minunăţii şi îşi impune voinţa asupra supuşilor săi în felul acesta şi cu siguranţă că un om care a făcut atâtea, este demn de lucruri măreţe”, relata Chalcondyles cu privire la reacţia sultanului.

Mai mult, istoricii îl creditează pe Vlad ca fiind unul din primii conductori europeni care au folosit praful de puşcă "într-un mod creativ - mortal".

Data exactă, cauza şi locaţia morţii lui Vlad este încă necunoscută dar se crede că a avut loc în perioada octombrie-decembrie 1476, când a dispărut în timpul unei bătălii. Capul acestuia a fost dus la Constantinopol drept trofeu dar restul corpului său a fost considerat de mulţi pierdut. Fata sa Maria a fost dusă în timpul războiului la curtea napoletană, a cărui familie conducătoare era aliată cu familia lui Vlad, unde a fost adoptată. Istoricii consideră că aceasta s-a măritat cu un nobil napoletan.

Istoricii din partea Universităţii Tallin spun că au descoperit dovezi care sugerează că domnitorul a fost luat prizonier, răscumpărat de fata sa în Italia şi apoi îngropat într-o biserică din Napoli. Dovezile vin de la o piatră funerară antică ce a fost descoperită în Piaţa Santa Maria la Nova, acelaşi loc în care fata sa şi soţul acesteia au fost îngropaţi. Piatra funerară este acoperită de un basorelief ce conţine imagini şi simboluri ale liniei lui Draculea.

”Când te uiţi la sculpturile în basorelief, simbolismul este evident. Dragonul înseamnă Dracula iar cei doi sfincşi opuşi reprezintă oraşul Teba, cunoscut şi ca Ţepeş. În aceste simboluri este chiar numele contelui Ţepeş Dracula”, a spus istoricul italian Raffaello Glinni.

Vor fi necesare mai multe cercetări pentru a confirma identitatea celui care ocupă acel mormânt, dar nu există nicio îndoială că acesta va deveni una din cele mai importante descoperiri istorice ale acestui an.

Coincidenţă sau nu, în noaptea de 16-17 iunie 1462, Vlad Ţepeş a condus ”Atacul de Noapte” împotriva armatei otomane conduse de sultanul Mehmed al doilea al Imperiului Otoman, în apropierea cetăţii de scaun a Ţării Româneşti, Târgovişte. Campania s-a încheiat cu o victorie a forţelor române. Turcii au pierdut aproximativ 15.000 de soldaţi, în timp ce Vlad a pierdut numai 5.000 de soldaţi. Chiar dacă atacul nu şi-a atins scopul final, uciderea sultanului, armata otomană a fost forţată la 22 iunie să se retragă după ce a fost martoră la scena macabră din Târgovişte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne