Italia îi confiscă lui Arkady Rotenberg, asociatul lui Putin, proprietăţi de 30 de milioane de euro

Vladimir Putin, la o întâlnire cu activiştii partidului său nou-creat - Frontul Popular - pe 26 octombrie 2011.
Vladimir Putin, la o întâlnire cu activiştii partidului său nou-creat - Frontul Popular - pe 26 octombrie 2011. (DENIS SINYAKOV / AFP / Getty Images)

Autorităţile italiene i-au confiscat unui prieten apropiat şi partener de judo a lui Vladimir Putin câteva vile de lux şi proprietăţi din Italia în valoare de 30 de milioane de euro.

Arkady Rotenberg, care se confruntă frecvent pe salteaua de judo cu preşedintele rus, este unul din cei mai bogaţi bărbaţi ai Rusiei, cu o valoare estimată de 3,4 miliarde de dolari.

Acesta a fost introdus pe lista de sancţiuni a Statelor Unite în luna martie şi de Uniunea Europeană în luna iulie, ca parte a răspunsurilor faţă de anexarea peninsulei Crimeea de către Moscova şi implicarea în războiul din estul Ucrainei.

Aceste sancţiuni au fost amplificate la începutul lunii acesteia şi sunt menite să lovească diferite personaje implicate în afaceri cu Putin.

Rotenberg, în vârstă de 62 de ani, a declarat că îl consideră pe preşedintele rus drept ”o persoană trimisă de Dumnezeu” în Rusia.

Fiscul italian, însă, este de altă părere. A confiscat o gamă largă de proprietăţi care aparţineau companiilor controlate de Rotenberg, incluzând o vilă de lux din Tarquinia, în nordul Romei, un apartament şi câteva vile de lux în Sardinia şi un hotel de patru stele în capitală.

Hotelul Luxury Berg, unde camerele costă peste 400 de euro pe noapte, este localizat aproape de legendara Via Veneto din Roma, inima stilului de viaţă Dolce Vita a anilor 1950. Proprietăţile aparţineau unei companii cu sediul în Roma numită Aurora 31, care este controlată de Rotenberg printr-o firmă cu sediul în Cipru.

Rotenberg şi-a clădit o avere personală imensă în timpul celor 14 ani în care Putin a fost la putere, determinându-i pe critici să spună că Rotenberg este epitomul unui sistem corupt şi condus de Putin şi de asociaţii săi apropiaţi, în care companiile deţinute odată de stat au ajuns în mâna câtorva indivizi favorizaţi.

Profiturile sale obţinute din construcţii şi energie l-au făcut pe Rotenberg, potrivit Forbes, ”unul din cei mai influenţi oameni de afaceri din Rusia”. Acesta este poziţionat pe locul 479 în topul celor mai bogate persoane din lume.

Împreună cu fratele său, Boris, Rotenberg a câştigat mai multe contracte în valoare de 7 miliarde de dolari pentru Jocurile Olimpice de Iarnă de la Sochi – mai mult decât bugetul folosit pentru Jocurile Olimpice de Iarnă din Vancouver în 2010 – cât şi alte contracte de valoare din partea companiei energetice controlate de stat Gazprom.

Rotenberg a achiziţionat subsidiari ai Gazprom, gigantul de energie rus, şi deţine de asemenea mai multe pachete de acţiuni într-o companie specializată în construcţia autostrăzilor.

Arkady Rotenberg deţine 50% din TPS Avia, o firmă de construcţii care a câştigat un contract pentru construcţia unui nou terminal pe aeroportul Sheremetyevo din Moscova.

Acesta este de asemenea preşedintele clubului de hochei Dinamo Moscova iar anul trecut a fost ales în comitetul executiv al Federaţiei Internaţionale de Judo.

Rotenberg a susţinut că succesul său în afaceri nu are nimic de-a face cu apropierea sa de preşedintele rus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe