Ivan umblă la butelie: Gazpromia reduce livrările de gaze către România cu 10%

Răzvan Nicolescu, Ministrul Delegat pentru Energie
Răzvan Nicolescu, Ministrul Delegat pentru Energie (Epoch Times România)

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a anunţat luni că Federaţia Rusă a decis, fără nicio explicaţie, să reducă livrările de gaze către România cu 10%, începând de marţi.

Aceasta este cea de a doua reducere a livrărilor de gaze anunţată de autorităţi, după ce vineri livrările ruşilor către România au fost diminuate cu 5% faţă de ceea ce era planificat, de asemenea fără ca partea română să fi primit vreo explicaţie.

Conform Hotnews, Nicolescu susţine în continuare că în ciuda reducerii importurilor, nu există niciun risc pentru aprovizionarea României. "Discutăm de cantităţi absolut nesemnificative. Nu cred că există niciun fel de risc pentru securitatea aprovizionării României şi populaţiei, nici dacă furnizările vor fi oprite în totalitate şi se vor relua la primăvară", a declarat Nicolescu.

Ministrul Nicolescu a mai declarat că România este pregătită să treacă iarna cu bine în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze, adăugând că în depozite fost stocate cantităţi peste limita impusă de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), iar producţia se află la nivel maxim:

"Avem în momentul de faţă cantităţi de gaze stocate cu peste 700 milioane metri cubi peste obligaţia anuală stabilită de ANRE, iar ciclul de injecţie nu s-a terminat. Sunt extrem de optimist că la sfârşitul ciclul de injecţie vom avea 1 miliard de metri cubi peste 1,8 miliarde de metri cubi cât este obligaţia stabilită legal de ANRE", a explicat ministru delegat pentru Energie.

Totodată, Nicolescu a mai anunţat că măsurile luate în luna aprilie de a ajuta forarea cu sonde noi pe terenurile care nu aveau cadastru au ajutat Romgaz şi Petrom să aibă producţie la nivelul maxim. "De asemenea am inaugurat investiţia Romgaz de la Urziceni şi am crescut capacitatea de depozitare cu 110 milioane mc. Am luat toate măsurile care erau necesare ca să nu fim afectaţi de o posibilă criză în perioada de iarnă", a mai precizat ministrul delegat pentru energie.

Deşi România nu va fi afectată peste iarnă, diminuarea cantităţilor de gaze livrate de ruşi va reduce, în schimb, capacitatea ţării noastre de a ajuta alte ţări în cazul întreruperii livrărilor de gaze către Europa.

"Am avut o serie de discuţii cu omologi de-ai mei din Bulgaria, Moldova, Serbia şi ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, în plus faţă de consultările zilnice de la Comisia Europeană. Comisia Europeană a convocat mâine întâlnirea tehnică a grupului de lucru responsabil cu securitatea aprovizionării cu gaz natural. Le-am comunicat omologilor că, din păcate, posibilitatea României de a ajuta este extrem de limitată, cu excepţia unui posibil ajutor prin interconectorul Iaşi-Ungheni. Posibilitatea de a ajuta Bulgaria, Serbia, Ucraina sunt inexistente tehnic. Avem posibilitatea de a ajuta Moldova cu 14.000 mc cubi/oră, dacă situaţia o impune. Suntem limitaţi tehnic, le-am comunica acest lucru cu regretul că în afară de asigurarea cu aproximativ 3% din consumul Moldovei, posibilitatea de a ajuta nu exista", a explicat Nicolescu.

Ministrul a adăugat că Transgaz, compania naţională de transport, nu a primit nicio explicaţie din partea Gazprom în legătură cu motivele acestor reduceri.

Reamintim în context că, săptămâna trecută, companiile de gaze din Polonia şi Slovacia au anunţat că livrările de gaze din Rusia au fost reduse cu 24%, respectiv cu 10% faţă de cantitatea din contracte. Ca urmare a diminuării cantităţii de gaze primite de la ruşi, Polonia s-a văzut nevoită să suspende livrarea a 4 milioane de metri cubi/zi către Ucraina, căreia Gazprom i-a sistat furnizarea de gaze în iunie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne