Adriean Videanu urmărit penal pentru abuz în serviciu

Lucrările Congresului Partidului Popular European (PPE) de la Palatul Parlamentului. Adriean Videanu.
Lucrările Congresului Partidului Popular European (PPE) de la Palatul Parlamentului. Adriean Videanu. (Epoch Times România)
Adriean Videanu, fost Ministru al Economiei şi fost Primar General al Capitalei, este urmărit penal pentru abuz în serviciu, dosarul vizând fapte săvârşite în timpul mandatului său de primar.

Judecătoria Sectorului 5 i-a obligat pe procurori să redeschidă un caz mai vechi, în care Videanu primise neînceperea urmăririi penale (NUP).

Potrivit ziare.com, acuzaţiile ce i se aduc lui Videanu au legătură cu o anchetă demarată după ce reprezentanţii societăţii Ruxandra Trading au reclamat faptul că primarul general Adriean Videanu a dat o dispoziţie de demolare a unei construcţii de pe un teren pentru care firma avea contract de închiriere cu primăria.

Respectiva firmă a închiriat în 1996 o suprafaţă de cca 10.000 de mp de la Primărie, pe care urma să se construiască un complex comercial pentru care compania Ruxandra Trading a obţinut, în 1999, o autorizaţie de construire provizorie.

Un an mai târziu, Curtea de Apel Bucureşti a dat o decizie, definitivă şi irevocabilă, care îl obligă pe primar să elibereze o autorizaţie de construcţie definitivă şi să concesioneze terenul, însă încercările de a pune în executare sentinţa au rămas fără niciun rezultat.

Ulterior, Ruxandra Trading a dat în judecată statul român la CEDO. Cinci ani mai târziu, în aprilie 2005, Consiliul General a decis ca terenul în litigiu să fie dat în folosinţă Ambasadei Franţei.

În luna iunie a aceluiaşi an, Videanu a aprobat desfiinţarea tuturor construcţiilor de pe terenul aparţinând firmei Ruxandra Trading. Pagubele aduse companiei au fost evaluate la aproximativ un milion şi jumătate de dolari.

În 2007, CEDO a dat câştig de cauza societăţii Ruxandra Trading şi a decis că autorităţile române au încălcat articolele care privesc dreptul la un proces echitabil şi protecţia proprietăţii.

În calitate de Ministru al Economiei, Adriean Videanu a fost acuzat de “subminarea economiei naţionale” în dosarul "Gaze ieftine pentru Ioan Niculae". Învinuirile au fost schimbate în februarie în constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne