Japonia a fost vizata de doua atacuri cibernetice chineze

.
. (Photos.com)
Leo Chen
28.10.2011

Guvernul japonez a fost lovit recent de doua atacuri cibernetice, a recunoscut miercuri secretarul sef al Cabinetului. Rapoartele mass-media sustin ca problema provine din China, deoarece unul dintre computerele afectate a fost legat fortat de China continentala.

Reteaua Camerei nipone a Reprezentantilor a fost compromisa marti cand computerele a trei reprezentanti au fost infectate cu virusi si parolele lor au fost furate, s-a spus intr-un comunicat de presa al Guvernului.

Secretarul sef, Osamu Fujimura, a anuntat ca retelele mai multor ambasade japoneze din strainatate au fost, de asemenea, atacate si a declarat ca "pericolul de atacuri cibernetice a devenit un subiect important de securitate nationala si de gestionare a riscurilor."

Rapoartele mass-media suspecteaza ca atacul a fost efectuat de hackeri din China, folosind un vierme in stil troian.

Ziarul Yomiuri Shimbun a scris pe 26 octombrie ca 10 ambasade si consulate ale Japoniei din 9 tari din Asia si America de Nord au primit mari cantitati de e-mailuri contaminate cu virusi in luna iunie. Nu exista nici o dovada pana acum ca infectarea calculatoarelor cu virusi ar fi permis hackerilor sa obtina vreun secret diplomatic.

Investigatia asupra atacarii Camerei Reprezentantilor a constatat ca in computerele infectate si in serverele de retea s-a patruns ilegal mai multe ori. In cadrul unei reuniuni de urgenta, ce a avut loc in aceeasi zi, s-a decis sa se instituie un grup de actiune. Reuniunea a cerut reprezentantilor, secretarilor si membrilor personalului, in total 2.700 de persoane, sa isi schimbe parolele si sa nu mai deschida e-mailuri trimise de la surse necunoscute.

Ziarul Asahi Shimbun a relatat ca computerul unui reprezentant fusese infectat si a rulat programe trimise din China, ceea ce a dus la atacarea ulterioara a serverului principal si a altor computere din retea.

Raportul a indicat ca reprezentantul a primit la sfarsitul lunii iulie un e-mail ce continea un atasament malware deghizat sub forma unui document de grafica. Cand reprezentantul a deschis atasamentul calculatorul a fost infectat imediat.

In mod aparent, hackerul dorea sa acceseze documente confidentiale referitoare la diplomatie si aparare nationala.

Articolul sustine ca hackerul a avut acces nelimitat la e-mailurile reprezentantului si la fisierele din calculatorul infectat cu troieni timp de cel putin o luna.

Cazul este in prezent in curs de investigare de catre Nippon Telegraph and Telephone East Corporation. Expertii au spus ca malware-ul este un virus dezvoltat special pentru furtul parolelor din calculator.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor