Japonia: "China reprezintă o ameninţare, vom crea un Corp de Marină"

Japonia: Primul Ministru Shinzo Abe. (TOSHIFUMI KITAMURA / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
09.07.2013

Premierul japonez, Shinzo Abe, nu mai foloseşte tonurile blânde din declaraţiile anterioare: el spune fără ezitare că, China reprezintă o ameninţare şi încalcă dreptul internaţional. Premierul Japoniei subliniază în acest context nevoia de creştere a cheltuielilor militare creând astfel premisele unei schimbări de strategie în cursul acestui an, ceea ce va duce la crearea unui adevărat Corp de Marină cu capacităţi amfibii mari, capabil prin urmare să recupereze insulele ocupate eventual de inamic, relatează marţi publicaţia Il Sole 24ore.

Începând cu 2013, Japonia a mărit suma alocată cheltuielilor militare, care de 11 ani erau blocate, în contextul pericolelor în creştere privind securitatea naţională. Vine menţionată Coreea de Nord, dar este clar că în prim-plan sunt tensiunile cu Beijingul, în special atitudinea agresivă a Chinei în disputa teritorială asupra Insulelor Senkaku.

Ministrul Apărării Itsunori Onodera, subliniază existenţa unor "factori destabilizatori, dintre care unii sunt tot mai tangibili, acuţi şi problematici", în special în ceea ce priveşte "expansiunea rapidă şi intensificarea activităţilor Chinei în jurul Japoniei, inclusiv intruziunea în apele teritoriale şi spaţiul aerian japonez". Beijingul, a declarat ministrul, caută să "folosească forţa pentru a schimba „status quo” în conformitate cu propriile sale necesităţi, fapt ce încalcă ordinea de drept internaţional şi foloseşte acţiuni periculoase ce ar putea avea consecinţe nedorite".

Argumentul Chinei este că Japonia a ocupat ilegal Insulele Diaoyu (numele chinezesc al Senkaku) şi că a fost Tokyo cea care a schimbat status quo-ul, acordând direct statului proprietatea asupra unei părţi din aceste insule, care până de curând erau proprietate privată.

Japonia subliniază importanţa consolidării alianţei cu Statele Unite, dar îşi exprimă în acelaşi timp îngrijorarea cu privire la presiunile din SUA în favoarea reducerii bugetului Pentagonului. Există mari temeri şi pentru Europa: anume că un continent slăbit de criza datoriilor suverane ar putea da înapoi în faţa presiunii chineze de a abroga embargoul asupra vânzărilor de arme către Beijing.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor