Jeff Williams, primul om într-un habitat spaţial gonflabil

Astronautul Jeff Williams de la NASA
Astronautul Jeff Williams de la NASA (NASA)

Astronautul NASA Jeff Williams a deschis poarta modulului Bigelow Expandable Activity Module (BEAM) luni, 06 iunie, împreună cu cosmonautul rus Oleg Skripochka, pentru a-l accesa.

Williams a intrat pentru prima dată în BEAM să colecteze o probă de aer şi să înceapă descărcarea datelor senzorilor referitor la dinamica expansiunii primului habitat spaţial gonflabil. Williams a relatat controlorilor de zbor de la Space Center Houston, că BEAM pare "intact" şi că în interiorul acestuia pare a fi destul de frig, cu toate că nu există nicio urmă de condens pe suprafeţele interioare.

Un nou acces la modul pentru a implementa senzori şi echipamente BEAM a fost programat pentru marţi şi miercuri. Trapa de acces este închisă după fiecare intrare în BEAM, informează NASA.

Williams şi echipajele NASA de la sol şi Bigelow Aerospace au umflat modulul cu aer, în cadrul a peste şapte ore de operaţiuni, pe data de 28 mai. BEAM a ajuns la Staţia Spaţială la 8 aprilie la bordul unei nave spaţiale de marfă, SpaceX Dragon, fiind ataşat la modulul Tranquility al Staţiei Spaţiale Internaţionale o săptămână mai târziu.