John Kerry avertizează China în legătură cu Zona de Supraveghere din Marea Sudului

John Kerry, 17 ianuarie 2014
John Kerry, 17 ianuarie 2014 (Alex Wong / Getty Images)

Exprimându-se răspicat în cadrul vizitei efectuate la sfârşitul săptămânii trecute la Beijing, Secretarul de Stat al Statelor Unite, John Kerry, a avertizat China în legătură cu instituirea unei zone de supraveghere în Marea Sudului.

În cadrul unei conferinţe de presă, Kerry personal, a accentuat poziţia Statelor Unite faţă de preşedintele Xi Jinping. Prin acest pre-avertisment, conform observatorilor, Statele Unite încearcă să schiţeze o poziţie clară, o pregătire pentru eventualele mutări de şah pe care le-ar putea face Partidul Comunist Chinez în lupta sa pentru putere.

Statele Unite cer transparenţă

Vinerea trecută, Secretarul de Stat, John Kerry, a efectuat o vizită oficială de două zile la Beijing. Printre altele, a avut o discuţie de o oră şi zece minute cu preşedintele Chinei, Xi Jinping. Discuţia purtată între patru ochi a depăşit timpul preconizat, după care John Kerry a subliniat în mod clar într-o conferinţă de presă faptul că Statele Unite sunt împotriva instituirii în mod unidirecţional din partea Chinei a unei zone de supraveghere, cum ar fi aceea din Marea Sudului. „O astfel de acţiune ar putea aduce nelinişte în zonă”.

Al doilea cotidian japonez ca mărime Asahi Shimbun scria, legat de acest subiect, că portavocea oficială a statului chinez, agenţia Xinhua, în raportul său despre vizita lui Kerry nu menţionează nimic despre o posibilă instituire a unei zone de supraveghere în Marea Sudului, lăudând în schimb doar construirea unei noi relaţii chino-americane. Acest lucru este interpretat de către observatori ca un semnal de nehotărâre venit din partea conducerii de la Beijing în legătură cu instituirea sus menţionatei zone.

Însă aceasta ar fi deja în curs de pregătire şi se aşteaptă doar momentul oportun, scria ziarul japonez citat deja de la sfârşitul lunii ianuarie.

În spatele scenei (întregii afaceri) clocoteşte lupta pentru putere a Partidului Comunist.

Conform observatorilor, instituirea zonei de supraveghere a zborurilor în Marea de Est a Chinei în noiembrie trecut a fost folosită în cadrul luptei interne pentru putere din China drept manevră de deviere, ea fiind de fapt o lovitură a "bandei din Shangai" - un grup din cadrul Partidului, condus de Jiang Zemin - dată preşedintelui Xi Jinping. Zona ar fi fost declarată fără acordul acestuia.

Conform observatorilor, instituirea zonei de supraveghere a zborurilor în Marea de Est a Chinei în noiembrie trecut a fost folosită în cadrul luptei interne pentru putere din China drept manevră de deviere, ea fiind de fapt o lovitură a bandei lui Jiang Zemin dată preşedintelui Xi Jinping, deoarece a fost declarată fără acordul acestuia.

Cu această ocazie, zona de supraveghere a zborurilor a devenit tema numărul unu în media chineză. La ora actuală, subiectul care prezintă cel mai mare interes pe internetul din China îl constituie arestarea fostului şef al securităţii Zhou Yongkang, figură cheie a bandei din Shanghai, arestare ţinută încă sub secret.

De aceea, în cazul în care situaţia din culisele Partidului Comunist devine fierbinte, observatorii nu exclud invocarea unei noi zone de supraveghere ca manevră de deviere a atenţiei către evenimente externe.

Statele Unite cunosc problemele legate de banda lui Jiang Zemin

Statele Unite cunosc fundalul luptei pentru putere din interiorul Partidului Comunist Chinez. În martie 2012, când Wang Lijun, un oficial înalt al PCC, a fugit la consulatul american din Chengdu, el a predat Statelor Unite documente secrete, care vorbeau despre maşinaţiunile bandei lui Jiang Zemin alături de intenţiile de puci ale lui Zhou Yongkang şi Bo Xilai, şeful lui Lijun.

Cuprinse de propriile probleme, SUA sunt interesate mai înainte de toate de pace şi de o micşorare reală ameninţării militare care încă mai vine din interiorul armatei chineze prin intermediul urmaşilor lui Jiang Zemin. Avertismentele lui John Kerry către Xi Jinping îi ţintesc de asemenea pe aliaţii rămaşi ai lui Jiang şi Zhou.