John Kerry va discuta la Cricova cu reprezentanţii industriei vinului din R.Moldova

Secretarul american de Stat, John Kerry.
Secretarul american de Stat, John Kerry. (Mark Wilson / Getty Images)

SUA ne ajută pe timp de embargo. Secretarul de stat american, John Kerry, va merge la Cricova şi va vorbi cu reprezentanţii industriei vinului din Republica Moldova - scrie miercuri publicaţia Adevărul.

În timpul zborului spre Bruxelles, unde John Kerry a participat la o reuniune ministerială a NATO, un oficial din cadrul Departamentului de Stat a declarat că, având în vedere embargoul impus de Rusia, 'SUA lucrează cu UE pentru a ajuta industria vinicolă moldovenească să găsească noi pieţe de desfacere'. Republica Moldova a implementat numeroase reforme, iar secretarul de stat al SUA a simţit că este important să sublinieze acest lucru, notează Adevărul.

Ziarul Naţional face o paralelă între protestele actuale de la Kiev şi cele din 2009 de la Chişinău. 'Actuala revoluţie ucraineană, ca şi alte revolte de acest gen, mai vechi sau mai noi, ca şi '7 aprilie 2009' la noi, va avea propria sa enigmă şi propriile sale decepţii', concluzionează Ziarul Naţional.

'Rusia vrea să scape de muncitorii străini', titrează Evenimentul Zilei. Potrivit publicaţiei citate, imigranţii clandestini vor fi pasibili de patru ani de închisoare; numărul muncitorilor moldoveni din Rusia este foarte mare. Analiştii susţin că aceasta este prima pedeapsă după parafarea Acordului de asociere între Republica Moldova şi UE, săptămâna trecută, la Vilnius.

Un demnitar rus recunoaşte că eliminarea vizelor pentru Republica Moldova înseamnă pierderea Transnistriei, scrie Timpul. Şeful Comitetului pentru relaţiile cu CSI al Dumei de Stat ruse, Leonid Sluţki, susţine că liberalizarea regimului de vize pentru moldoveni ar putea scoate Transnistria din sfera de influenţă a Moscovei. 'În acest fel, pentru mulţi locuitori ai Transnistriei va apărea dilema 'să fie cu Rusia sau să beneficieze de liberă circulaţie în UE' ', a declarat Sluţki. Între timp, Parlamentul European a anunţat că va trimite, în cel mai scurt timp, un raportor care va evalua nivelul de pregătire a Republica Moldova pentru eliminarea regimului de vize cu UE, subliniază Timpul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe