Johnson se gândeşte să le spună europenilor că nu va plăti întreaga sumă de 39 de miliarde de lire în cazul unui Brexit fără acord

Premierul britanic Boris Johnson
Premierul britanic Boris Johnson (Getty Images)

Prim ministrul britanic, Boris Johnson, urmează să-i spună preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, că Marea Britanie va plăti doar 9 miliarde de lire sterline (11 miliarde USD) şi nu întreaga sumă de 39 de miliarde de lire sterline (47,88 miliarde USD) convenite de fostul premier Theresa May în condiţiile unui Brexit fără acord, a raportat Sky News duminică.

Johnson şi Tusk s-au întâlnit duminică la summitul G7 din Biarritz, Franţa.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a declarat, miercuri, că pentru un Brexit fără acord va fi responsabilă Marea Britanie, încercând să ţină ferm de poziţia adoptată de statele din blocul european - de a nu mai începe încă un proces de negociere cu Londra.

Un oficial din administraţia prezidenţială franceză a afirmat că un Brexit fără acord nu ar înlătura obligaţia Marii Britanii de a plăti factura de ieşire către UE.

"Nu există o lume magică în care factura să nu mai existe", a declarat oficialul miercuri.

Neplata facturii Brexit de 39 de miliarde de lire sterline ar echivala cu o neplată a datoriei suverane, a spus o sursă apropiată de Macron pentru Reuters, în iunie.