"Jos dictatura!": Mii de cubanezi ies în stradă împotriva regimului comunist

Tehnologia digitală generează probleme pentru dictatorii comunişti cubanezi
Maşini răsturnate în timpul unei demonstraţii anti-comuniste în Havana, 11 iulie 2021
Maşini răsturnate în timpul unei demonstraţii anti-comuniste în Havana, 11 iulie 2021 (Yamil Lage/AFP via Getty Images)
JACK PHILLIPS
12.07.2021

Mii de cubanezi au ieşit duminică în stradă în mai multe oraşe pentru a protesta împotriva încălcărilor drepturilor omului, a lipsei libertăţii şi a sărăciei generalizate produse de comunişti.

Videoclipurile încărcate pe social media înfăţişează demonstraţii în mai multe oraşe, inclusiv în Havana, duminică. Protestatarii strigau "Nu ne este frică" exemplificând, încă o dată, că regimurile comuniste se menţin la putere prin teroare.

Cubanezii cer acces la vaccinurile COVID-19 şi căderea regimului condus de Miguel Diaz-Canel.

Protestele survin pe fondul rapoartelor privind lipsa de gaz, de electricitate şi vaccinuri în întreaga insulă din Caraibe.

Demonstraţii în Cuba, împotriva regimului comunist condus de Miguel Diaz-Canel. Havana, 11 iulie 2021
Demonstraţii în Cuba, împotriva regimului comunist condus de Miguel Diaz-Canel. Havana, 11 iulie 2021 (Yamil Lage/AFP via Getty Images)

Unii analişti au remarcat online că demonstraţiile de duminică reprezintă primul incident la această scară, în care atât de mulţi oameni protestează împotriva regimului de la revolta Maleconazo din 1994, care a determinat un număr de cubanezi să părăsească ţara, în bărci, către SUA.

În timpul demonstraţiilor au fost auzite şi sloganuri de genul: „Jos cu dictatura”, „Libertate” şi „Patrie şi viaţă”, conform clipurilor video online.

În timpul diferitelor transmisiuni live pe Facebook, mii de oameni pot fi văzuţi mărşăluind pe străzile oraşelor precum San Antonio de Los Banos, Guira de Melena şi Alquízar, a transmis WTVJ-TV din Florida de Sud.

"Tocmai am mers prin oraş căutând să cumpăr mâncare şi acolo erau mulţi oameni, unii cu pancarde, protestând", a declarat telefonic rezidenta Claris Ramirez. "Protestează împotriva întreruperilor, a lipsei medicamentelor", a adăugat ea, citată de Reuters.

Ca răspuns la demonstraţii, Diaz-Canel a apelat la propaganda standard a regimurilor comuniste, afirmând că protestele sunt organizate de forţe străine - în cazul de faţă Statele Unite.

„Ordinul pentru luptă a fost dat, revoluţionarii ies pe stradă”, a afirmat el pentru o reţea de radio şi televiziune administrată de stat, ordonând forţelor sale de securitate să disperseze manifestanţii.

Senatorul american Marco Rubio (R-Fla.), de origine cubaneză, a scris despre proteste pe Twitter.

„Proteste spontane de stradă au izbucnit în mai multe oraşe din #Cuba chiar acum, cu sloganuri de genul #NoTenemosMiedo (Nu ne este frică)”, a scris el într-o postare pe Twitter. „Frustrarea faţă de incompetenţa dictaturilor, lăcomia şi represiunea se măresc rapid.”

Senatorul a părut, de asemenea, să ia act de desfăşurarea pe străzi a forţelor de securitate.

"Au trimis echipe de represiune comunistă din #Cuba ... Încă sunt ignorate în mare măsură până acum de către presa corporativă din SUA", a scris Rubio.

Parlamentarul Maria Elvira Salazar, din Florida, fiică de exilaţi cubanezi, a declarat că regimul lui Diaz-Canel închide internetul pe insulă.

Primarul oraşului Miami, Francis Suarez, de asemenea fiu de exilaţi cubanezi, al cărui oraş are o importantă diaspora cubaneză, a cerut intervenţia forţelor militare americane.

"Cubanezii sunt vrednici şi gata să scape de tiranie", a spus Suarez în timpul unei conferinţe de presă. „Se poate termina astăzi şi trebuie să se termine astăzi. Implicaţiile acestui moment pot însemna libertate pentru milioane de oameni din emisferă, de la nicaraguani şi venezueleni şi mulţi alţii”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor