Judecarea cererii lui Victor Athanasie Stanculescu de intrerupere a executarii pedepsei, amanata

Epoch Times România
11.11.2008

Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti a amanat, marti, pentru 25 noiembrie, judecarea cererii lui Victor Athanasie Stanculescu de intrerupere a executarii pedepsei de 15 ani de inchisoare, pentru ca expertiza INML nu a fost finalizata.

Institutul National de Medicina Legala (INML) "Mina Minovici" a trimis o adresa in care arata ca o astfel de expertiza dureaza minim doua luni.

La termenul de marti, Stanculescu a cerut sa nu mai fie adus la instanta decat dupa ce ajunge la dosar expertiza solicitata.

Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti poate decide asupra intreruperii executarii pedepsei fostului general doar dupa realizarea unei expertize de catre Institutul National de Medicina Legala (INML) "Mina Minovici". O cerere similara adresata instantei militare a fost facuta si de generalul (r) Mihai Chitac, condamnat, alaturi de Stanculescu, la 15 ani de detentie, pentru reprimarea manifestantilor din decembrie 1989 de la Timisoara.

INML a primit, in 29 octombrie, ordonanta privind expertiza medicala a generalilor Mihai Chitac si Victor Athanasie Stanculescu, condamnati la 15 ani de inchisoare, dupa ce magistratii militari au dispus efectuarea unor investigatii pentru a se stabili daca cei doi pot fi tratati in detentie Directorul general al INML din Capitala, profesor doctor Dan Dermengiu, declara agentiei MEDIAFAX ca in orice miercuri - ziua cand se intruneste comisia - cei doi pot fi adusi la INML, pentru emararea procedurilor privind expertiza medico-legala.

"La prima intalnire, generalii vor fi suspusi unui control clinic si vor fi analizate documentele medicale cu care vor veni la comisie. Apoi, in functie de afectiuni, vor fi trimisi, in functie de boala, la controale medicale de specialitate in spitalele din reteaua Ministerului Sanatatii", a mai spus directorul general.

Dupa ce vor fi realizate toate analizele, comisia de expertiza pentru amanarea sau intreruperea pedepsei privative de libertate pentru motive medicale a INML va analiza documentele si va stabili daca tratamentul pe care trebuie sa il urmeze generalii poate sau nu sa fie administrat in reteaua medicala a Administratiei Nationale a Penitenciarelor, a precizat directorul general.

"Nu se pune problema daca rezista sau nu regimului de detentie, ci daca suferinta pe care o au poate fi tratata in reteaua medicala a penitenciarelor", a adaugat profesorul Dermengiu.

In baza expertizelor medicale, judecatorii vor decide daca intrerup sau nu executarea pedepselor generalilor.

In 22 martie 2004, Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis rejudecarea lui Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac, acuzati de reprimarea timisorenilor. Instanta suprema a motivat ca nu a fost respectat dreptul la aparare, in 1999, atunci cand cei doi au fost condamnati la cate 15 ani de detentie. Cei doi au obtinut rejudecarea dupa ce le-a fost admis, de catre fostul procuror general al Romaniei, Joita Tanase, memoriul privind promovarea unui recurs in anulare. Fostul procuror general al Romaniei sustinea ca hotararile Curtii Supreme de Justitie prin care generalii Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac au fost condamnati, in 15 iulie 1999, la cate 15 ani de inchisoare pentru omor deosebit de grav si la cate opt ani de detentie pentru tentativa la omor deosebit de grav sunt netemeinice si nelegale.

Actiunea judiciara favorabila celor doi era motivata, printre altele, prin faptul ca expertiza medico-legala psihiatica privitoare la inculpatul Victor Atanasie Stanculescu nu a fost efectuata in conditiile prevazute de lege (desi internarea celui in cauza era obligatorie, acest lucru nu a fost respectat); actele de constatare a serviciilor medico-legale nu au fost examinate si avizate de Comisia de control si avizare a actelor medico-legale, iar actele medico-legale privitoare la Stanculescu nu au fost efectuate in conditiile prevazute de lege.

In 2 noiembrie 2005, judecatorii instantei supreme au admis efectuarea unei expertize psihiatrice cu internare a lui Victor Athanasie Stanculescu, fapt ce a starnit reactii negative din partea partilor civile si vatamate prezente in sala de sedinta, care au sustinut ca, dupa atatia ani de la producerea evenimentelor, o astfel de proba nu ar mai fi utila. Ulterior, in 30 ianuarie 2006, expertiza medico-legala efectuata lui Athanasie Stanculescu, la Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici" din Bucuresti, la cererea instantei, arata ca generalul nu are tulburari de natura a-i modifica capacitatea psihica, situatie in care acesta poate raspunde penal pentru faptele sale.

Astfel, in 4 aprilie 2007, un complet de trei judecatori al instantei supreme a hotarat condamnarea la cate 15 ani de inchisoare a celor doi generali in rezerva si degradarea militara a lor, fiind gasiti vinovati de acuzatiile de omor deosebit de grav in dosarul revolutiei de la Timisoara. Hotararea a fost contestata la completul de noua judecatori, care a solutionat definitiv procesul. Magistratii instantei supreme l-au condamnat pe Victor Athanasie Stanculescu la 15 ani de inchisoare pentru omor deosebit de grav si la cinci ani de interzicere a unor drepturi. Totodata, el a mai primit sapte ani si sase luni de detentie pentru tentativa la omor deosebit de grav, pedeapsa fiind asociata cu patru ani de interzicere a unor drepturi. Prin contopire, Stanculescu va executa pedeapsa cea mai grea, de 15 ani, la care se va adauga si pedeapsa degradarii militare. Tot la 15 ani de detentie si cinci ani de interzicere a unor drepturi a fost condamnat si generalul Mihai Chitac, pentru savarsirea infractiunii de omor deosebit de grav. La aceasta pedeapsa s-a adaugat si cea privind degradarea militara.

In 16 octombrie, completul de noua judecatori al instantei supreme a respins recursul generalilor fata de condamnarea lor la 15 ani de detentie, astfel ca au ramas cu pedepsele stabilite de completul de trei judecatori.

Hotararea este definitiva, insa generalii cer anularea ei. Astfel, in 17 noiembrie, Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie va la in discutie atat contestatia in anulare inaintata de Stanculescu, cat si cea a lui Chitac.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor